Darku Elezu oduzeto srpsko državljanstvo

Hronika 18. maj. 202118:41
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube

Senad Kreho, advokat Darka Eleza, potvrdio je da ga je njegov branjenik obavestio da je dobio rešenje iz Srbije da mu je oduzeto državljanstvo te zemlje.

„Sutra ću ga posetiti i videti o čemu je reč“, rekao je Kreho, piše Srpskainfo.

Kreho je ocenio da je to neka nova vrsta psihološkog pritiska na njegovog klijenta.

Foto: MUP Srbije

„Nakon ovog rešenja, uslediće drugi upravni spor oko toga zašto se Darku Elezu oduzima državljanstvo Srbije i ići će se od onih koji su mu oduzeli državljanstvo do viših sudskih instanci, kako bi se pojasnilo zbog čega mu se ukida državljanstvo baš sada“, dodao je Kreho.

Kreho je naveo da se sada otvara nova mogućnost da se Darku Elezu u BiH sudi i u predmetu “Lutka”, ali da će te stvari biti jasnije kada se otklone sve dileme u vezi državljanstva.

Elez se trenutno nalazi u pritvoru u trajanju od dva meseca na osnovu rešenja Suda BiH, nakon što mu je istekao pritvor od mesec dana.

Darko Elez je 3. marta isporučen BiH iz Srbije.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gde je živeo i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Foto: Printscreen/YouTube

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar