Alan Kožar, Igor Dedović, Stevan Stamatović i Goran Vlaović
Foto: MUP/Savo Prelević/Vijesti/Privatna arhiva

Ubistvo Gorana Vlaovića (38) na hrvatskom ostrvu Pag je samo poslednja u nizu likvidacija članova škaljarskog klana. Dok su se na spisku žrtava bespoštednog rata narko klanova ranije nalazila imena i jednih i drugih, poslednjih godina čini se da se sukob bliži kraju, i to u korist kavačke kriminalne organizacije.

Goran Vlaović, zvani Goro, poslednja je žrtva surovog rata klanova koji besni još od 2014. godine i krađe velike količine kokaina u španskom gradu Valensiji koji je doveo do rascepa do tada jedinstvene ekipe u dve sukobljene bande koje su započele rat do istrebljenja.

Dok su se žrtve smenjivale, čas sa jedne, čas sa druge strane, poslednjih godina stradaju uglavnom škaljarci.

Pročitajte još:

Vlaović je, po nekim saznanjima, bio zadužen za pranje novca stečenog švercom kokaina i njegova likvidacija sigurno je ozbiljan udarac toj kriminalnoj organizaciji. Ubice koje je angažovao kavački klan ciljali su najistaknutije članove suparničke grupe i izgleda da je to dalo rezultate i da kavački klan, polako, ali sigurno, odnosi prevagu.

Zapravo, spisak „bezbednosno interesantnih osoba“ koje su bliske škaljarskom klanu, a koje su još žive, kraći je od liste likvidiranih vođa i članova.

Nedodirljivi su, još uvek, braća Vukotić, Jovan i Igor. Obojica su trenutno u bekstvu, Igor je već duže vreme nedostupan balkanskim policijama, dok se Jovan jedno vreme nalazio u srpskom zatvoru, potom u crnogorskom pritvoru, a sada je na nepoznatoj lokaciji.

Jovan Vukotić Foto: Društvene mreže

On važi za neprikosnovenog vođu škaljarskog klana, ali mu je „vojska“ poslednjih godina proređena. Ubice, najverovatnije iz kavačkog klana, nisu uspele da naude braći Vukotić, ali je ubijen njihov otac Veselin Vukotić, ispred svoje kuće u Kotoru u aprilu 2019. godine.

Ko je ostao još od škaljaraca?

Najmoćnija figura u škaljarskom klanu, odnosno njihov saveznik, je Filip Korać, koji je spona sa klanom Luke Bojovića, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Španiji.

Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Navodno je upravo ubijeni Vlaović sarađivao i sa FIlipom Koraćem.

Korać je bio označen kao desna ruke Luke Bojovića, ali i čovek koji je kontrolisao poslove ovog klana dok je Bojović u zatvoru. Korać je „trn u oku“ i kavačkom klanu i njihovoj franšizi u Srbiji, klanu Veljka Belivuka.

Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Po svemu sudeći, škaljarski klan opstaje zahvaljujući saveznicima.

Tu je Jovo Đurović, brat Luke Đurovića, koji trenutno vodi barsku ekipu koja je bliska škaljarskom klanu. On je to vođstvo preuzeo posle ubistva Alana Kožara na Krfu. Na Cetinju je tu Vladan Radoman, brat škaljarca Gorana Radomana, prve žrtve rata klanova koji je likvidiran u podzemnoj garaži u Beogradu daleke 2015. godine.

U Srbiji je škaljarski klan još prilično jak, a njihove interese zastupa Miloš Nilović Runjo, na koga je nekoliko puta pokušan atentat, ali je on svaki put izbegao, iako su ginuli ljudi oko njega. Tu je i Igor Krstović, koji je i ranjavan, ali je uspeo da preživi, a on je, takođe, saveznik škaljarskog klana iz Zete.

Pročitajte još:

Možda najveći gubitak za škaljarski klan je likvidacija Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u glavnom gradu Grčke, Atini. To ubistvo je bilo posebno surovo, jer su Dedović i Stamatović nemilosrdno izrešetani pred očima žena i dece.

Dedović je važio za „mozak“ škaljarskog klana, čovek koji je osmislio ne samo šverc ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu, što je osnovna delatnost klana, već je, navodno, planirao i likvidacije nekih viđenijih kavčana. Zbog toga su ga neprijatelji i prozvali „lisica“. Ubijeni Stamatović bio je, navodno, glavni operativac klana, koji je u delo sprovodio ono što bi Dedović isplanirao.

Osim već pomenutog Alana Kožara, na Krfu je ubijen i Damir Hadžić, rodom iz Užica, koji je takođe bio važan operativac škaljarskog klana. On je bio osumnjičen da je izvršio nekoliko likvidacija za račun škaljarskog klana, a srpska policija ga je tražila zbog ubistva Davorina Baltića, istaknutog člana kavačke kriminalne organizacije, koji je izrešetan u Beogradu.

Nedavno je u Budvi ubijen i Milić Minja Šaković, visokopozicionirani škaljarac.

Milić Minja Šaković Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

On je sedeo u restoranu u starom gradu u Budvi, kada je na njega smrtonosne hice ispalio Luka Pilčević (22) iz Beograda.

Pilčviću je u ovom zločinu pomagao niko drugi do Kragujevčanin Duško Tanasković (28), koji je pucao u Vlaovića na Pagu u Hrvatskoj.

Mnogo zla škaljarcima je naneo i klan Veljka Belivuka koji je likvidirao nekoliko njihovih saradnika u Srbiji, ali i Crnoj Gori, uključujući Crnogorce Mila Radulovića Kapetana i Damira Hodžića iz Bara, ali i Lazara Vukićevića iz Beograda.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Na njihovoj meti je bio i Aleksandar Šarac, koji je ubijen u podzemnoj garaži tržnog centra u Beogradu.

Ono što je posebno uznemirujuće je što je u poslednje vreme uhapšeno nekoliko plaćenih ubica, za koje se veruje da su ih angažovali kavčani.

U pitanju su vrlo mladi momci, koji idu u skoro samoubilačke akcije, stari 22-23 godine, ali izuzetno surovi i bezobzirni.

Tajms Skver pucnjava, policijska traka
Foto: Shutterstock

Bez mnogo premišljanja o posledicama potežu pištolje i ubijaju žrtve pred brojnim svedocima i kamerama, često bez ikakve maske, kao da su ubice za „jednokratnu upotrebu“.

Čini se da su upravo ovi „vojnici“, čiji gubitak i odlazak u zatvor neće poremetiti funkcionisanje kriminalne organizacije i doneli prevagu u ratu klanova.

BONUS VIDEO: Hrvatska policija o ubistvu Gorana Vlaovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare