Foto: Privatna arhiva

Na današnji dan pre dve godine u Beču ubijen je Vladimir Roganović visokopozicionirani pripadnik "kavačkog klana". Na godišnjicu smrti Radoje Zvicer jedan od vođa "kavačkog klana", koji je u maju mesecu ove godine za dlaku izbegao smrt u Ukrajini kada su likvidatori u ime rivalskog škaljarskog klana pokušali da ga ubiju u elitnom kijevskom naselju, ostavio je čitulju u znak sećanja na Roganovića.

„Vilo je li ti lakše, ranama, Orle i Viteže ? napisao je Zvicer.

Podsetimo, rat škaljarskog i kavačkog klana nastavljen je u glavnom gradu Austrije u decembru 2018.

Foto:REUTERS/Lisi Niesner/Guliver

Bečka policija saopštila je da je tog 21.12. 2018 u popodnevnim časovima došlo do pucnjave, a na mestu događaja zatečena su dva muškarca koji su bili upucani vatrenim oružjem.  Mediji su ubrzo nakon pucnjave objavili da je ubijen Vladimir Roganović, visokopozicionirani član kavačkog kriminalnog klana, a da je ranjen Stefan Vilotijević.

Roganović je zajedno sa bratom od strica Duškom Roganovićem i Draženom Čađenovićem bio optužen za ubistvo navijača Crvene zvezde Marka Vesnića i ranjavanje Ivana Markovića u Igalu 2009. godine. Vladimir Roganović je prvobitno osuđen, ali je u ponovljenom postupku oslobođen optužbi. Njegov brat osuđen je na osam godina zatvora, a tri meseca nakon što je odslužio kaznu, u aprilu 2016, u eksploziji auto-bombe u Herceg Novom ostao je bez obe noge. U junu 2016. Roganović je osuđen na tri meseca zatvora jer mu je policija u porodičnoj kući u Herceg Novom pronašla pištolj za koji nije imao dozvolu, kao i dva pancira.

Foto:EPA-EFE/ALEX HALADA

On je tada ispričao da je pištolj kupio nakon što je izašao iz pritvora u kom je bio dok mu se sudilo za ubistvo Marka Vesnića. Pištolj je kupio jer se plašio osvete navijača Crvene zvezde, budući da je u zatvoru čuo da se priprema osveta za Vesnićevo ubistvo. Početkom maja 2017. Vladimir je uhapšen u Beogradu. Policija je upala u sobu u hotelu “Hajat” koju je iznajmio i privela ga. Do hapšenja je došlo nakon što je Roganović pokušao da u policijskoj stanici na Zvezdari na osnovu falsifikovanih dokumenata izvadi biometrijsku ličnu kartu. Osoba koja radi na izdavanju ovih dokumenata posumnjala je u njihovu validnost i htela da ih dodatno proveri, a Roganović je pobegao iz policije. Ubrzo je optužen. Na saslušanju je priznao da je koristio falsifikovane papire na ime Adam Marković i rekao da je to učinio iz straha za svoju bezbednost. U Crnoj Gori je, kako je rekao, dobijao pretnje. Nije znao ko mu je pretio, ali je imalo veze sa ubistvom Vesnića. Roganović je osuđen na godinu dana zatvora, a zatražio je da u zatvor ode pre nego što presuda postane pravosnažna. Viši sud mu je smanjio kaznu na devet meseci, nakon čega je prebačen u zatvor u Crnoj Gori da odsluži jednogodišnju kaznu zatvora na koju je ranije osuđen jer je dve osobe podstrekao da bace bombu. Zbog ove presude Crna Gora je za Roganovićem bila raspisala poternicu.

Podsetimo, priča o ratu dva crnogorska klana koji je započeo krajem 2014. godine zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz jednog skladišta u Valensiji. Taj rat do sada je ondeo skoro 50 života. Rat „škaljaraca“ i „kavčana“ sa kotorskih i podogoričkih ulica ubrzo se preneo u inostranstvo, u Španiju, Holandiju, Austriju, Češku, Nemačku, pa i Grčku koja je ostala upamćena po četvorici ubijenih „škaljaraca“ i koji su pokušali da tu pronađu utočište.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar