Foto: Nova.rs

Opšte je poznato da ukoliko se usudiš danas da kažeš nešto što nije po volji ljudima na vlasti, odmah uslede i žestoki napadi. Možda najbolji pokazatelj jesu optužbe na sve nezavisne, ali po drugom osnovu nepodobne sudije, koje su se u proteklom periodu osmelili da kritikuju rad tužilaštva, ali i aktuelnu vlast, predstavnike države, i naravno, najvažnijeg, Aleksandra Vučića.

Poslednje u nizu optužbi izrekao je, ni manje ni više, nego Aleksandar Vučić na račun predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, koji je kritikovao rad tužilaštva, navodeći da političari svojim izjavama vrše pritisak na rad tužilaštva i sudova.

Stepanoviće se tu osvrnuo i na izjave Vučića o Dragoslavu Kosmajcu i Filipu Koraću, a zauzvrat je dobio optužbu da je strani plaćenik, jer, kako je predsednik Srbije istakao, „dobro je prihvaćen u zapadnim ambasadama“.

Foto: Vesna Lalić/ Aleksandar Stepanović

Stepanovićev primer nije jedinstven, a možda najverniji dokaz za to je slučaj sudije Apelacionog suda Miodraga Majića, koji se nebrojano puta nalazio na meti orkestriranih napada samo zbog toga što „drugačije misli“.

Tako je prošle godine šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović prilikom sednice u Narodnoj skupštini nazvao Majića „pametnjakovićem, drskim i licemernim“ i pritom ga optužio da je „deo šire zavere protiv Aleksandra Vučića“.

Miodrag Majić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Sudija Majić se našao na meti napada nakon što se usprotivio uvođenju doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica bez mogućnosti uslovnog otpusta, ali i svaki put kada otvoreno u medijima kritikuje predstavnike izvršne vlasti.

Pročitajte još...

Sa druge strane, napadi nisu izostali ni od strane drugih poslanika, koji podržavaju politiku predsednika Vučića, pa ga je tako Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke, optužio da je „učestvovao u oslobađanju Gnjilanske grupe, terorista OVK“, kao i to da za njega „Srbi nisu žrtve“.

“Kod njega boginja pravde ima samo jedan tas, to je tas na koji legne. Njemu je bitno da Albanci ne daju sitno. Nemoj da se lažemo, Albanci su kupili sve novcem od droge, dijaspore itd. Kupili su i lažnu državnost. Ja tvrdim da su kupili i presude i Međunarodnog suda pravde, a izgleda su počeli da kupuju presude i u samoj Republici Srbiji. Gospodin Majić i Hadžiomerović su živi dokaz za to“, rekao je Rističević tada.

Još jedan u nizu primera da oni koji nisu podobni loše prolaze, jeste i slučaj sudije Specijalnog suda u Beogradu Vladimira Vučinića, koji se na udaru režima našao nakon što je vratio pasoš vlasniku „Delta holdinga“ Miroslavu Miškoviću. Vučinić je potom u javnosti prozvan i „sudijom koji je u Miškoviću vratio pasoš“, a iako je, bar će ljudi iz pravosuđa tako reći, reč o jednom od najvećih profesionalaca, ubrzo se našao na udaru tabloida bliskih režimu, upravo zbog te odluke.

Foto: N1

Ubrzo je smenjen sa mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda, pod izgovorom da mu je istekao mandat.

Da je predsednik Srbije neretko medije koristio da se obračuna sa svojim neistomišljenicima, govori i njegovo ranije gostovanje na TV „Pink“ kada je na televiziji sa nacionalnom frekvencijom čitao delove zvaničnih izveštaja BIA, sa oznakom državna tajna, navodeći imena sudija koji su odobravali da svojevremeno bude prisluškivan, kao i imena stranih diplomata s kojima je bio u kontaktu.

Tada je pomenuo i da jednu od odluka doneo Časlav Ignjatović, tadašnji predsednik Vrhovnog suda.

Može i ovako: Odredio pritvor mladiću jer ne sluša Vučića

Ipak, kako to obično biva, ima i onih koji, po svaku cenu, žele da dokažu svoju odanost predsedniku Vučiću. Tako je Zoran Keser, sudija Osnovnog suda u Novom Sadu, prilikom donošenja presude kojom određuje pritvor na vrh liste razloga stavlja nepostupanje po apelima Aleksandra Vučića u kojima on moli, da se pridržavamo izrečenih mere u cilju zaštite od koronavirusa.

Ovo i nije iznenađujeće, s obzirom da je razrešeni državni sekretar ministarstva pravde Radomir Ilić, koji je početkom godine izjavio da „Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo, kako je rekao, postali „neodgovorna grana vlasti“ i „zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi“.

Radomir Ilić, Foto: N1

Ilić, koji se poslednjih nedelja našao u žiži javnosti jer je pokušavao da utiče na izbornu volju javnih tužilaca i njihovih zamenika da na predstojećim izborima za članove Državnog veće tužioca (DVT), rekao je tada da Vučić treba da postavlja sudije i tužioce.

„Mi imamo, dakle, u jednoj Francuskoj, gde u njihovom ustavu sudstvo i nije grana vlasti, nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. A kod nas, dakle, umesto predsednika države, umesto, dakle, da recimo predsednik Vučić postavlja sudije, ovde imamo situaciju da oni sede sa kriminalcima u hotelu ‘Šumadija““, rekao je on.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare