Radomir Ilić, Foto: N1

Državni sekretar ministartsva pravde Radomir Ilić, koji se poslednjih nedelja našao u žiži javnosti jer je pokušavao da utiče na izbornu volju javnih tužilaca i njihovih zamenika da na predstojećim izborima za članove Državnog veća (DVT) glasaju za kanditate koje "preporučuje" to ministarstvo, razrešen je u tajnosti funkcije i to na sopstveni zahtev, saznaje portal Nova rs. U međuvremenu, beogradski advokat Aleksandar Olenik podneo je Prvom osnovnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Ilića zbog sumnje da je lobiranjem za članove DVT počinio dela trgovina uticajem i prinuda.

Razrešenje Ilića, kao i svih ostalih državnih sekretara, usledilo bi, shodno procedurama, nakon što je formirana nova Vlada. U ovom slučaju je međutim, interesantno to što je nekoliko dana uoči redovnog razrešenja, Nikolić podneo sopstveni zahtev.

Da li zbog afere koja je obeležila njegov poslednji mandat ili zbog žurbe da pređe na neku novu funkciju, tek razlog Ilićevog samorazrešenja i dalje nije zvanično poznat. Posebno je intrigantno što se sve odigralo u tajnosti, kao i to što se od otkrivanja afere o progonima i pritiscima na tužioce, nije oglašavao u javnosti.

Vest o prevremenom rezrešenju Ilića iznenadila je i beogradskog advokata Aleksandra Olenika, koji je zasad jedini, bar koliko je to poznato široj javnosti, stao u pravnu odbranu i zaštitu javnotužilačke profesije i njenog, već dovoljno poljuljanog ugleda. Olenik je protiv Ilića podneo krivičnu prijavu Prvom osnovnom tužilaštvu, zbog sumnje da je počinio trgovinu uticajem i prinudu.

Advokat Aleksandar Olenik, Foto: medija centar beograd

„Nisam znao da je razrešen, ali to svakako nema veze sa krivičnom prijavom koja je podneta, kao ni činjenicom da UJT nije označio njega imenom i prezimenom kao osobu koja utiče na izbornu volju tužilaca. U to vreme on je bio na mestu državnog sekretara i to jedinog“, kazao je Nova.rs advokat Olenik.

Pročitajte još:

Inače, uznemirujuće tvrdnje da tužioci trpe pritiske zbog izbora članova za DVT, kao i da lično državni sekretar (neimenovan) obija pragove tužilaštava i lobira za koga treba glasati, uz nesebičnu pomoć republičke tužiteljke, u javnost je iznelo najpre Udruženje javnih tužilaca Srbije (UJT).

„Udruženje je obavešteno da je pre desetak dana, državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio javna tužilaštva i nekim starešinama javnih tužilaštava saopštavao ko su kandidati ministarstva za članove Dražavnog veća tužilaca, sa preporukom da prenesu nižim javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca da bi trebalo glasati za kandidate ministarstva. Takođe smo obavešteni da se u kampanju preporučivanja za koga bi trebalo glasati, uključila i Republička javna tužiteljka, koja je preko pojedinih javnih tužilaca uputila zahtev da se glasa za iste one kandidate za članove Državnog veća tužilaca koji su preporučeni od strane državnog sekretara u Ministarstvu pravde“, navedeno je između ostalog u saopštenju UJT koje je objavljeno još pre dve nedelje.

Iliće je takođe više puta istupao u javnosti uverenjima da bi trebalo izmeniti Ustav kojim bi se samo jednoj osobi dala ovlašćenje da imenuje i postavlja swve sudije i tužioce – predsedniku Srbije, tj Aleksandru Vučiću.

Pročitajte još:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare