Kuća Veljka Belivuka Foto: Privatna arhiva, MUP Srbije

Policija i tužilaštvo ispituju na koji način je novac kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, stečen ilegalnim radnjama, ubacivan u legalne tokove, budući da se sumnja da su deo para supruge Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Filipa Ivanovskog, kao i Belivukova tašta, tim parama kupovale nepokretnosti i druge vredne stvari na svoje ime. Ispituje se i na koji način je taj novac izlazio iz Srbije, a sve dok traje istraga, supruge i tašta biće bez mogućnosti da napuštaju srpsku granicu jer su im oduzeti pasoši.

Supruga i tašta Veljka Belivuka, kao i žene Marka Miljkovića i Filipa File Ivanovskog, privedene su na svojim adresama pre nekoliko dana i to gotovo 10 meseci nakon što su privedeni njihovi muževi, što je iznenadilo deo javnosti, pogotovo zbog činjenice da su i laici mogli da posumnjaju da su njihove žene na direktan ili indirektan način bile upletene u njihove poslove, a u optužnici je, recimo, navedeno da je Bojana Belivuk bila zaposlena u rentakar agenciji iza koje navodno stoji Belivuk kao vlasnik.

Kako smo saznali, one su tek sada privedene jer su neke od njih bile u drugom stanju. Međutim, u međuvremenu, u javnosti se spekulisalo da je samo Bojana Belivuk tokom Veljkovog boravka u pritvoru odlazila u Grčku,  a da se u Srbiju u jednom trenutku vratila kako bi se porodila u jednoj privatnoj klinici. Zbog svih ovih detalja ostavlja se prostor za sumnju da su supruge imale dovoljno vremena da određene tragove, možda ključne za istragu, sakriju ili novac koje su njihovi muževi stekli kriminalnim radnjama, sakrile ili uložile u nepokretnosti, vredne predmete…

Osumnjičene su iznele odbrane u Tužilaštvu za organizovani kriminal i detaljno objasnile odakle im novac za kupovinu objekata, automobila i satova i pored toga, negirale su krivično delo koje im se stavlja na teret.

Vila Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Paralelno sa tim, norveški portal nordrenett.no objavio je da su u Norveškoj uhapšena petorica muškaraca za koje se sumnja da su deo veće kriminalne mreže i kod njih je zaplenjeno oko milion evra i nekoliko kilograma kokaina, za koji se veruje da je deo veće pošiljke teške 26 kilograma kokaina koja je krajem marta ušla u tu zemlju. U tekstu norveškog portala se navodi da policija želi da pokrene istrage i u drugim zemljama osim Srbije i Norveške.

S tim u vezi, podsećamo da je slovenačka policija prilikom privođenja 60 muškaraca osumnjičenih da su ćelija kavačkog klana u toj zemlji, saopštila da je tokom istrage sarađivala i sa policijom Norveške, zbog čega se veruje da je uhapšena petorka deo kavačke grupe, odnosno njenog ogranka u Srbiji koji je predvodio Veljko Belivuk. Ove sumnje potkrepili su i izvori pojedinih medija koji tvrde da ovaj novac pripada Belivuku i njegovoj ekipi, a da ga je u Norvešku trebalo sakriti daleko od lupe srpskih istražnih organa.

Bitkoini, kamioni, nekretnine…

Optužnica protiv Belivuka i ekipe, napisana na više od 300 strana, tek u nekoliko navrata opisuje na koji način je klan prihodovao. Navodi se da su se bavili zelenašenjem, trgovinom narkoticima i oružjem, iako nema detaljnijih opisa na koji način su drogu ili oružje nabavljali i distribuirali je do krajnjih kupaca. Ovakve rupe dovoljan su prostor za pretpostavku da je distributativna mreža kavačkog klana sezala stotinama kilometara dalje od srpske i crnogorske granice, o čemu govore i izveštaju uglednih međunarodnih institucija za monitoring trgovine i organizovanog kriminala, a delimično ga potvrđuje podatak da su se Belivukom bavile policije Nemačke, Holandije, Norveške, Italije, Španije, Hrvatske i Francuske koja je „provalila“ u Skajp telefone i pružila srpskim organima značajne podatke na koijma temelje optužnocu.

Zato se sumnja da je Belivukova ekipa zarađeni novac iznosila iz Srbije. Ispituje se, budući da su u klanu imali osobu predodređenu za inforamcione tehnologije koja im je pokazala Skajp i kako da ga pravilno koriste, da li je deo krvavih para ulagan u kriptovalute kojima je teško ući u trag, a u Srbiji su tek nedavno obuhvaćene zakonom. Izvori pojedinih medija navode da je grupa ulagala milione u kriptovalute, ali se zvanična potvrda očekuje od strane tužilaštva i policije koji trenutno rade na ovome.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Pored toga, ispituje se i da li su supruge fizički iznosile novac preko granice. Iako je u teoriji ovakva radnja ilegalna, poznato je da se preko srpskih granica švercuje nedozvoljena roba i novac uz određenu nadoknadu korumpiranim policajcima, a veliki je broj kriminalaca koji su, uprkos zabranama i poternicama, slobodno cirkulisali van granica Srbije.

Činjenica je i da je glavni izvor zarade kavačkog klana transport kokaina, i da ih međunarodne policije i agencije označavaju kao jedne od najsposobnijih kada je reč o logistici transporta, s toga se postavlja pitanje da li je grupa krvavi novac stečen kriminalom švercovala zajedno sa kokainom ili ga iznosila iz zemlje brodovima i kontejnerima sa različitom robom u kojima često transportuju i kokain.

Pretres vile Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kada je reč o nekretninama, nekoliko objekata je pod lupom tužilaštva – jedan je na teritoriji Pančeva, u vlasništvu Đorđevićeve, dok su dva na ime Miljkovićeve i reč je o objektima u ulicama Čačanska i Živka Davidovića. Takođe, ispituje se kojim je novcem kupljen stan u Kozarčevoj ulici na Zvezdari. Nije isključeno da su supruge za prljavi novac kupovale i nekretnine van Srbije, u zemljama gde je lako sakriti poreklo novca.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare