Predrag Koluvija Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

Pripremno ročište na suđenju pripadnicima BIA i MUP u postupku poznatom kao "Jovanjica 2", već dva meseca ne može da se okonča pred Specijalnim sudom, zbog, sada već očiglednog opstruiranja postupka od strane okrivljenih i njihovih branilaca. Pripremno ročište je najpre odlagano zbog slave, a onda zbog odluke Predraga Koluvije da raspusti svoje branioce, da bi na poslednjem terminu advokat jednog od okrivljenih zatražio izuzeće sudije zbog pristrasnosti. Na ovaj način, kako tvrdi izvor portala Nova.rs, optuženi pokušavaju da što više razvuku okončanje pripremnog ročišta jer se pribojavaju da će onda postupak biti spojen sa "Jovanjicom 1" koja je već uveliko u toku.

„Optuženim pripadnicima MUP i BIA je lakše da dokazuju svoju nevinost u odvojenom postupku nego u spojenom, odnosno, u slučaju gde se svi okrivljeni iuz slučaja Jovanjica nalaze zajedno u istoj sudnici i na optuženičkoj klupi. Zato uporno koriste sve zakonske mogućnosti kako bi odlagali pripremno ročište koje nikako ne može da se okonča““, rekao je dobro obavešten izvor za Nova.rs.

Pripremno ročište za „Jovanjicu 2“ odloženo je poslednji put juče nakon 15 minuta jer je advokat odbrane tražio izuzeće sudije. Obzirom da je već došlo do više odlaganja stvorio se utisak da se ovaj proces odugovlači pre nego što je i stvarno započeo.

„Jovanjica 2“ je, podsetimo, drugi postupak za slučaj zaplene gotovo četiri tone droge na poljoprivrednom imanju „Jovanjica“. Optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su pripadnici MUP, BIA i VOA, a Koluvija je, kao i u „Jovanjici 1“, optužnicom označen kao organizator grupe.

Foto: Newsmax Adria

Pripadnici navedenih bezbedonosnih službi su optuženi da su štitili Koluviju.

Kako je Nova.rs već pisala, ovog puta razlog za odlaganje bilo je to što je advokat odbrane tražio izuzeće sudije, prošlog puta je Koluvija otkazao punomoćje svojih branioca, nakon čega mu je dodeljen advokat po službenoj dužnosti, a ročište koje je trebalo da se održi početkom maja je odgođeno jer pojedini advokati nisu pristupili. Neki od njih su proslavljali slavu.

Foto: Printscreen minrzs.gov.rs

Kako je ranije objavljeno, optužnicom se u ovom slučaju okivljeni terete za više krivičnih dela, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje službene isprave i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Osmorica optuženih se sumnjiče da su sarađivali sa Koluvijom i da su mu, dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovali dokumentaciju da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije, kao i specijalne policijske registarske tablice.

Svi okrivljeni u postupku „Jovanjica 2“ se brane sa slobode, izuzev prvookrivljenog Koluvije i njegovog vozača i saradnika Miloša Teofilovića koji je u pritvoru, ali ne po odlukama u ovom predmetu već zato što je u februaru uhapšen zbog sumnje u trgovinu heroinom u akciji srpske policije i američke DEA.

Tek nakon održavanja dva pripremna ročišta počeće glavni pretres koji je, za razliku od pripremnih, javan i tada zvanično počinje suđenje.

Zamenik tužioca za organiozovani kirminal Saša Drecun zatražio je ranije spajanje optužnice „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ iz straha da bi u oba postupka moglo da dođe do odugovlačenja i opstrukcije. Odluku će doneti sudija po završetku ročišta.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare