Suđenje za Jovanjicu 2 još nije počelo, a već se odugovlači

Hronika 17. jun. 202115:32
Podeli:
Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Pripremno ročište za "Jovanjicu 2", koje je počelo u ponedeljak, a trebalo je da bude nastavljeno danas, odloženo je nakon 15 minuta jer je advokat odbrane tražio izuzeće sudije. Budući da pripremno ročište još nije održano, a već je došlo do više odlaganja, otvara se prostor za sumnju da se ovaj proces odugovlači i pre njegovog početka.

„Jovanjica 2“, kako se kolokvijalno naziva, je drugi postupak za slučaj zaplene gotovo četiri tone droge na poljoprivrednom imanju „Jovanjica“ u okolini Stare Pazove, u novembru 2019. godine. Optužnicom su u ovom predmetu obuhvaćeni pripadnici MUP, BIA i Vojnoobaveštajne agencije, a Koluvija je, kao i u „Jovanjici 1“, optužnicom označen kao organizator grupe.

Pripadnici bezbednosnih službi optuženi su da su štitili Predraga Koluviju, vlasnika najveće plantaže marihuane u Evropi.

Foto: NewsmaxAdria

Ovog puta razlog za odlaganje bilo je to što je advokat odbrane tražio izuzeće sudije, prošlog puta je Koluvija otkazao punomoćje svojih branioca, nakon čega mu je dodeljen advokat po službenoj dužnosti, a ročište koje je trebalo da se održi početkom maja je odgođeno jer pojedini advokati nisu pristupili. Neki od njih su proslavljali slavu.

Zbog svih ovih odlaganja čak i pre nego što je održano pripremno ročište, stiče se utisak da se ovaj postupak odugovlači sa namerom, posebno ako se uzme u obzir da isti sudija postupa i u predmetu „Jovanjica 1“.

Kako je ranije objavljeno, optužnicom se u ovom slučaju okivljeni terete za više krivičnih dela, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje službene isprave i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Osmorica optuženih se sumnjiče da su sarađivali sa Koluvijom i da su mu, dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovali dokumentaciju da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije, kao i specijalne policijske registarske tablice.

Svi okrivljeni u postupku „Jovanjica 2“ se brane sa slobode, izuzev prvookrivljenog Koluvije i njegovog vozača i saradnika Miloša Teofilovića koji je u pritvoru, ali ne po odlukama u ovom predmetu već zato što je u februaru uhapšen zbog sumnje u trgovinu heroinom u akciji srpske policije i američke DEA.

Jovanjica, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Tek nakon održavanja dva pripremna ročišta počeće glavni pretres koji je, za razliku od pripremnih, javan i tada zvanično počinje suđenje.

Zamenik tužioca za organiozovani kirminal Saša Drecun zatražio je ranije spajanje optužnice „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ iz straha da bi u oba postupka moglo da dođe do odugovlačenja i opstrukcije. Odluku će doneti sudija po završetku ročišta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar