Veljko Belivuk Foto:Petar Marković

Od 30 okrivljenih članova grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za njih 12, među kojima su organizatori ove kriminalne grupe, optužnicom je zaprećena kazna doživotnog zatvora jer im se na teret stavljaju teška ubistva na podmukao način. Prema Krivičnom zakoniku, a s obzirom na to da ovoj grupi osumnjičenih za ubistvo preti doživotna robija, uprkos tome što im se na teret stavljaju i druga stravična dela, za koje je propisana drugačija kazna, sud će prilikom uzimanja u obzir visinu robije izreći samo jednu - najveću, odnosno doživotnu robiju.

Od 30 okrivljenih članova grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za njih 12, među kojima su organizatori ove kriminalne grupe, optužnicom je zaprećena kazna doživotnog zatvora jer im se na teret stavljaju teška ubistva na podmukao način, piše Blic.

Prema optužnici koja sa prilozima prema navodima ima oko 400 strana za pet ubistava se terete Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar ili Zver, jedan od braće Budimir, Srđan Lalić koji se smeje na fotografiji sa masakriranom žrtvom i Vlade Draganić.

Oni su u svojim monstruoznim zločinima imali saučesnike, koji se sumnjiče za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu kojim je kao i glavnim osumnjičenima zaprećena kazna doživotne robije. U pitanju su Nebojša Janković, Nemanja Đurić, Dejan Tešić, Bojan Hrvatin i drugi od braće Budimir. Ova petorica, optužnicom, učestvovala su u četiri ubistva.

Doživotna preti i N.S. koji se optužnicom tereti za dve likvidacije, ali i Marku Andriću Kuzmanu i Nemanji Lakićeviću koji su saučesnici u po jednom zločinu.

Foto: Nova.rs

Ovoj dvanaestorici na teret se stavljaju i druga krivična dela, a sudeći prema optužnici najbrutalniji pored Belivuka i Miljkovića bio je Srđan Lalić kojem se na teret stavljaju ista krivična dela kao i Marku Miljkoviću: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, otmice, ali i nedozvoljena proizvodnja i držanje oružja i ekspolozivnih naprava. Obojicu od Belivuka razlikuje samo što vođa klana mora da odgovara i za stavljanje u promet opojnih droga.

Prema Krivičnom zakoniku, a s obzirom na to da ovoj grupi osumnjičenih za ubistvo preti doživotna robija, uprkos tome što im se na teret stavljaju i druga stravična dela, za koje je propisana drugačija kazna, sud će prilikom uzimanja u obzir visinu robije izreći samo jednu – najveću, odnosno doživotnu robiju.

“Ako je za neko od krivičnih dela u sticaju utvrdio kaznu doživotnog zatvora izreći će samo tu kaznu”, stoji u Krivičnom zakoniku.

Prema optužnici, pored Belivuka, Miljkovića i Lalića, za otmice se tereti čak devet pripadnika klana. Njima je, sudeći po citiranim članovima Krivičnog zakonika zaprećeno od najmanje pet do 15 godina zatvora. Oni se sumnjiče da su kao članovi organizovane kriminalne grupe obmanom odveli i zadržali žrtve u nameri da ih prinude da nešto “učine, ne učine ili trpe”, a potom su prema njima postupali na svirep način.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Ostali članovi klana sumnjiče se da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, a nekima se na teret stavljaju i nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet veće količine oružja, odnosno narkotika. Za oružje okrivljenima preti kazna zatvora od dve do dvanaest godina, dok kad su pitanju narkotici zakon propisuje da će se članovi organizovne kriminalne grupe koji prodaju narkotike sankcionisati sa zatvorom od najmanje 10 godina.

Kako je “Blic” pisao, optužnica koja je protiv grupe Velje Nevolje podignuta prošlog petka, otkrila je da su zločini ovih kriminalaca bili detaljno isplanirani, a svi su izvršavani po istom principu – član grupe blizak sa suparnikom namami žrtvu, dovede je u kuću u Ritopeku koja se nalazi u blizini Dunava i direktno predaje u ruke Velji Nevolji i Mesaru, svojim “vođama”. Ova dvojica potom, zatvaraju žrtve u bunker pod zemljom, u koji se ulazi iz garaže, a potom svoje žrtve muče i ubijaju nožem ili sekirom. Modus operandi ovog jezivog klana za svako ubistvo u kući u Ritopeku bio je gotovo identičan, o čemu svedoče i iskazi svedoka saradnika, koji su u zamenu za povlašćeniji status tokom suđenja i izricanja kazne, odlučili da ispričaju šta je Veljin klan radio.

Kako je otkriveno, ova grupa optužnicom se tereti za pet ubistava – Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića Pukija, kao i Lazara Vukićevića.

Odbrana Belivuka i Miljkovica se politički instrumentalizuje

Odbrana optuženih za monstruozna krivična dela Veljka Belivuka i Marka Miljkovića je već počela da se politički instrumentalizuje i da fokus prebacuje van krivičnog postupka, a tek se očekuje da će oni, ako dođe do potvrđivanja optužnice, javno iznositi odbranu na glavnom pretresu, rekao je juče predsednik Udruženja sudija i tužilaca (UST) Nenad Stefanović.

On podseća i da okrivljeni može da se brani kako on želi (nije po zakonu dužan da govori istinu) te da na suđenju, hipotetički, optuženi mogu izneti i nebrojeno drugih imena i tvrditi da su se viđali i sarađivali sa apsolutno bilo kim.

To sve nema nikakvu relevantnost bez neposrednih dokaza, a sam iskaz okrivljenog u krivičnim postupku ima najslabiju dokaznu snagu pogotovo kada nije u saglasnosti sa ostalim dokazima – naglasio je Stefanović.

On očekuje da će nakon insinuacija, optuženih za najteža krivična dela o navodnoj povezanosti predsednika Republike, ministra unutrasnjih poslova sa njima, i svakodnevne kampanje u pojedinim medijima protiv svih predstavnika državnih organa koji su učestvovali u demontaži i potpunom razbijanju grupe Belivuk – Miljković, nadležno tužilastvo u što kraćem roku, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, preduzeti odgovarajuće radnje, doneti odluku i obavesti javnost o osnovanosti takvih tvrdnji.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar