Andrea Bojanić, Aleksandar Mitrović

Advokati porodice Andree Bojanić, koju je automobilom usmrtio Aleksandar Mitrović, sin vlasnika televizije "Pink" Željka Mitrovića, najavili su pokretanje inicijative kojom će biti pooštrene kazne za sve bahate vozače. Danko Cvejić, zastupnik oca poginule tinejdžerke Save Bojanića, za Nova.rs kaže da će uskoro krenuti s prikupljam potpisa, kako više nijedno dete u Srbiji ne bi stradalo.

Pokretanje „Andreine inicijative“ najavljeno je pre nekoliko dana na prezentaciji knjige „Andrea Bojanić – Zločin bez kazne“, koja je sastavljena od sudskih spisa iz postupka u kome je Mitrović osuđen na 11 meseci zatvora zbog saobraćajne kazne.

Pročitajte još:

Ova kazna je ispod zakonskog minimuma, a advokat Danko Cvejić kaže za Nova.rs da je cilj inicijative da više nijedno dete ne pogine na srpskim putevima.

„U narednom periodu ćemo krenuti sa prikupljanjem potpisa. Otac Andree Bojanić, Savo Bojanić, rekao je da će to ostvariti i da mu je to velika želja, kako zbog njegove nastradale ćerke, ali i zbog toga da u budućnosti ne dođemo u situaciju da roditelji dožive tako nešto kao što je on“, kaže za naš portal Cvejić.

Promena, koje su najavljena u inicijativi, obuhvata član 297., kojim bi kazna za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom bila od pet do 15 godina zatvora. Trenutna kazna za ovo delo je od dve do 12 godina zatvora.

Takođe, možda najbitnija izmena tiče se bahatih vozača. Tako će kazna za nasilničku vožnju sa smrtnim ishodom biti 30 godina zatvora, kao što je za ubistvo, ali i trajna zabrana upravljenjem vozilima.

„Andreina inicijativa je nešto na šta ćemo u budućnosti raditi, ovi predlozi koje smo izneli na promociji knjige „Andrea Bojanić – Zločin bez kazne“ samo su jedan deo predloga izmena zakona Krivičnog zakonika i Zakona o bezbednosti saobraćaja. Još ćemo raditi na tome da se neke stvari unose“, kaže advokat.

Knjiga
Knjiga „Andrea Bojanic – Zlozin bez kazne“ Foto:BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Na pitanje da li je moguće da dođe do izmena zakona, kaže da smatra da jeste, jer je to nešto što je neophodno našoj zemlji.

„Ja msilim da je moguće jer se tako oštre sankcije primenjuju u uporednom pravu, odnosno ako neke zemlje koje imaju mnogo kvalitetniji vozni park, poput Holandije, Norveške, uvode strože mere, mi bismo morali tim pre, jer je naš vozni park dosta lošiji“, ističe Cvejić i dodaje:

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Savo Bojanić i Danko Cvejić

„Pored toga, imajući u vidu broj nastradale dece u našoj zemlji, smatram da je to hitno. U tom cilju je Savo Bojanić rekao da će što pre organizovati sastanak sa predstavnicima Komiteta za bezbednost saobraćaja“, kaže on.

Podsetimo, Aleksandar Mitrović, sin vlasnika televizije “Pink” Željka Mitrovića, osuđen je oktobra prošle godine na 11 meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor zbog Andreine smrti, a reč je o ponovoljenom postupku u kome je osuđen na istu kaznu, kao i u prvobitnom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sem toga, dobio je i zabranu upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od godinu dana, a tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na ovu presudu.

Pročitajte još:

Pre nekoliko dana u Apelacionom sudu održana je sednica na kojom su se razmatrale žalbe na presudu Mitroviću. U svojoj žalbi advokati tvrde da je snimak nesreće kopija originalnog zapisa, pa je brzina okrivljenog Mitrovića utvrđivana na osnovu „neadekvatnog i nepouzdanog dokaza“.

Ostaje da Apelacioni sud odluči da li će u pomenutom slučaju otvoriti novi glavni pretres, potvrditi presudi ili preinačiti kaznu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare