Foto: Printscreen

U proteklih nekoliko meseci bilo je više prijava i slučajeva napada manijaka u kojima su žrtve bile mlađe ženske osobe među kojima je bilo i maloletnica. Poslednji slučaj dogodio se na Ceraku, kada je muškarac presretao devojčice, ulazio za njima u ulaz i pokazivao im svoj polni organ. Tim povodom, pričali smo sa kriminologom Dušanom Davidovićem, koji je u razgovoru za Nova.rs poručio da "ukoliko vas nadvlada strah, nadvladaće vas i napadač" i dodao da bi devojke uvek trebalo da imaju pratnju.

„To su egzibicionisti, njih je oduvek bilo. Međutim, oni su bezopasni, u smislu, neće da napadnu fizički, Ali, za osobe ženskog pola je to velika trauma. U takvim situacijama treba reagovati oštro, ne treba pokazati strah. Ali, znam da je to teško izvesti u stanju šoka. U tom trenutku, problem je što upravo taj vaš strah kod napadača izaziva dodatno uzbuđenje“, kaže kriminolog Dušan Davidović.

On ističe da je bolje da ženske osobe probaju da ne dolaze u rizične situacije.

„Takve situacije se dešavaju kada je žrtva sama. Savet je da u večernjim i noćnim satima ženske osobe ne idu same. Da imaju nekakvu pratnju. Da obrate pažnju da li neko ide za njima, da li ta osoba ulazi u ulaz za njima. Pogotovu ako vide nepoznatog muškarca. Dakle, da ne ulaze same u ulaze, neka se sklone, neka pozovu nekoga da izađe po njih. Žrtva uvek oseti da je u opasnosti, to je u ljudskoj prirodi. Ako se osetite ugroženo na bilo koji način, pozovite nekoga“, kaže on.

Dušan Davidović direktor Centra za prevenciju kriminaliteta foto screenshot N1

Navodi da je bilo slučajeva i da muškarci samo prate ženske osobe, a da im i ne priđu.

„Ima takvih slučajeva. Opet je i to psihički teror. Da ne pričamo sada o situacijama sa tragičnim ishodom u kojima su žene silovane. Kakva god da je situacija, opet ponavljam da ispoštuju one osnovne pricipe zaštite koje sam već naveo. I da ako su ikako u mogućnosti, kupe biber sprej“, priča Davidović.

Kaže da su te osobe, napadači, psihijatrijski slučajevi i da je većina njih bila u ustanovama tog tipa.

„Bolnice su ih puštale napolje jer je kriza i nisu imali dovoljno sredstava za njihovu hospitalizaciju. Dakle, nisu imali čime da ih hrane, da im plaćaju lekove, pa su ih puaštali napolje. Većina njih su upravo ti seksualni predatori“, ističe on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar