14. beogradska gimnazija Foto: E Stock/ Andrija Soković

"U slučaju da je server, sa kojeg su poslati mejlovi o postavljenim bombama u školama, u inostranstvu, srpska policija će morati da sarađuje sa stranim kolegama, kako bi odgovorni bili pronađeni i uhapšeni", kaže za Nova.rs stručnjak za bezbednost na internetu Katarina Jonev Ćiraković.

Po rečima Katarine Jonev Ćiraković, stručnjaka za internet bezbednost, reč je o ozbiljnom krivičnom delu iza kojeg, kako smatra, stoji organizovana grupa ljudi.

„Poslednjih nedelja, svedoci smo porasta lažnih dojava o postavljenim bombama. Za razliku od mnogih prethodnih dojava, ovog puta su pretnje stigle na mejl adrese čak 97 škola u Beogradu je dobilo mejl iste sadržine čime se može zaključiti da iza ove akcije stoji ista grupa ljudi. Šokirana sam kao i roditelji dece, da se ovakve stvari dešavaju“, ogorčena je Jonev Ćiraković.

Katarina Jonev Ćiraković Foto: Privatna arhiva

Ona naglašava da Srbija nije jedina zemlja u kojoj se to dešava i daje primer iz susedstva – Crne Gore.

„Dok sa jedne strane deo javnosti misli da je reč o neslanoj šali (da potsetim da je krajem aprila ove godine u Crnoj Gori nakon primljenih dojava o postavljenim bombama u školama policija uhapsila dva maloletnika) ne smemo ispustiti na sekund iz vida bezbednost građana i dece. Stoga svaku dojavu moramo ozbiljno shvatiti, a nadležna lica moraju da ispitaju. Ovakve situacije su daleko od smešnih, ne smeju da budu šala i treba krivično-pravno goniti počinioce. A ako je izazivanje panike među decom, roditeljima, građanima bio cilj, uspeli su ali – šta je poenta i šta stoji iza takvog čina?“, pita se naša sagovornica.

Pročitajte još:

„Reč je o ozbiljnom krivičnom delu! S obzirom da su pretnje stigle putem mejl adresa i da to jeste jedan oblik internet kriminala, verujem da je Odeljenje za visoko-tehnološki kriminal već uključen na istraživanje porekla pretnje, odnosno odakle su mejlovi poslati. Moguće je da su pretnje stigle i iz inostranstva, odnosno da su poslati sa domena čiji se serveri nalaze u inostranstvu, stoga će policija sarađivati i sa drugim državama da bi se locirali oni koji su mejl poslali. Da li je to jednostavan posao? Nije, daleko od toga, ali želim da verujem da će počinioci biti pronađeni“, zaključuje stručnjak za bezbednost na internetu Katarina Jonev Ćiraković.

BONUS VIDEO: Dojava o bomba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare