Foto: EPA PHOTO EPA/SASA DJORDJEVIC

Svedok Darko M., koji je prošle godine kod javnog beležnika izneo šokantne podatke o slučaju špijunaže za koju se sumnjiči penzionisani general Momčilo Perišić, poput toga da je nesvesno učestvovao u montiranju cele afere i da je iza nje stoji vojna služba, osvrnuo se na to i kada je prvi put posumnjao da prate i prisluškuju nekadašnjeg načelnika Generalštaba. Ovaj svedok, koji se svojevremeno nalazio u pratnji Perišića, ispričao je i da se tačno seća trenutka kada je Vojska Srbije upala u njegov stan i ozvučila ga.

Ovaj svedok je nakon 18 godina bacio potpuno novo svetlo na aferu špijunaže zbog koje se sudi generalu Perišiću, dok se još dvojici okrivljenih, Miodragu Sekuloviću i Vladanu Vlajkoviću, sudi za odavanje vojnih podataka. Kako je portal Nova.rs pisao, Darko M. je u svojoj izjavi istakao da je afera montirana od strane vojne službe, te da je sve počelo da se „zakuvava“ davne 2001. godine.

Pročitajte još...

Istakao je i da najpre nije znao je Perišić pod „merama“, ali mu je sve bilo mnogo jasnije nakon što mu je vojska ozvučila stan. Svedok je istakao da je sastanke imao sa komandantom „Kobri“ Velizarom Rankovićem Veljom, kao i da je njegovo interesovanja za Perišića shvatao kao deo kontraobeveštajne zaštite.

„Oficir Velja mi je na jednom sastanku dao telefon, preko koga smo ubuduće komunicirali. Preko njega smo zakazivali sastanke i pričali o stvarima koje su službi bile interesantne. Ne znam da li je veza preko tog telefona bila zaštićena, da li je vojna služba bezbednosti snimala moje razgovore ili prisluškivala okolinu u kojoj se krećem. Takođe, ne znam da li je vojna služba preko praćenja tog telefona pratila kretanje moje i generala Perišića. Ranković mi je u više navrata rekao da zna kuda se krećemo, te mi pomenuo Autokomandu na kojoj sam bio sa Perišićem po nekom kišnom danu, gde mi je napomenuo da je bila kiša… Imao sam utisak da je želeo da mi skrene pažnju da pazim šta radim jer oni sve znaju, iako nisam video značaj našeg praćenja“, rekao je svedok.

Foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKI

On je dodao i da ga je Ranković potom upoznao sa penzionisanim pukovnikom Draganom Teleskovićem, sa kojim je naknadno imao sve sastanke. Istakao je i da je vojska znala sve.

„Vojska je znala za stan koji sam iznajmio, a kada su ga obili, takođe sam znao ili pretpostavljao da su to uradili da bi ga ozvučili, jer ništa iz stana nije bilo ukradeno. Ja ne znam ko je konkretno ozvučio službeni automobil marke „audi“koji smo koristili, niti ko je ozvučio stan“, rekao je svedok i dodao:

„Iz opreznosti sam rekao svom nadređenom Nenadu Batočaninu da nas prate, ne precizirajući o kome se radi. Imao sam utisak da on to nije shvatio ozbiljno ili je možda mislio da se radi o drugom krugu kontraobaveštajne zaštite Perišića zbog aktivne poternice Hrvatske“, izjavio je svedok.

Pročitajte još...

O poznanstvu sa Sekulovićem i Vlajkovićem

U svojoj izjavi datoj kod javnog beležnika, svedok Darko M. se osvrnuo i na poznanstvo sa potpukovnikom Miodragom Sekulovićem i bivšim oficirom Vojske SCG Vladanom Vlajkovićem, koji se u postupku za špijunažu terete za odavanje vojne tajne, odnosno pomaganje u odavanju.

„Poznato mi je da Vladan Vlajković kao bivše vojno lice dostavljao podatke Vladi Republike Srbije na čelu sa premijerom Zoranom Đinđićem, a preko generala Perišića. Nije mi bilo poznato odakle mu ti podaci. Zaključio sam da čim Vlada Srbije uzima takve podatke, da su oni validni i iz dobrog izvora. Ja sam sa sekretaricom često štampao taj materijal i predavao ga generalu lično. To je bio period krize u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije, pobune u zatvorima i sve većeg razlaza Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića. Bio je to period kada su se aktualizovale istrage o atentatu na Vuka Draškovića, ubistva Ćuruvije, bivšeg predsednika Ivana Stambolića, a mediji su počeli  da prenose i ekskluzivne podatke o kriminalu u  Miloševićevo vreme“, rekao je svedok i dodao:

„Sekulić Miodraga nisam poznavao do početka suđenja i ne znam ništa o njemu osim onog što su mediji pisali“, rekao je on.

Podsetimo, kako je ranije portal Nova.rs preneo, ovaj svedok je ispričao da je nesvesno učestvovao u optuženju nevinih ljudi, kao i da mu je mozak bio ispran pričama o interesu države.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar