Momčilo Perišić Foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

Suđenje Momčilu Perišiću i još dvojici okrivljenih za odavanje službenih podataka američkom obaveštajcu Džonu Nejboru ušlo je u završnu fazu, ali po svemu sudeći, ono zasigurno neće skoro da se okonča. Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, postupajući sudija u ovom postupku Nataša Albijanić od januara bi trebalo da bude unapređena i da pređe u Specijalni sud u Beogradu, što znači da će izricanje završnih reči, ali i presude u ovom postupku, nakon punih 18 godina, ipak sačekati još malo.

Prelazak Albijanićeve u Specijalni sud značilo bi da postupak formalno počinje ispočetka, a kako će novom sudiji biti potrebno neko vreme da se upozna sa poprilično obimnim predmetom, u javnosti poznatom kao najveća špijunska afera u Srbiji, završne reči će sigurno sačekati još neko vreme.

Pročitajte još...

Ovo možda i ne bi bilo tako čudno da 18 godina od podizanja optužnice u ovom slučaju nije doneta još uvek ni prvostepena presuda.

Ukoliko se nastavi ovim tempom, nije isključeno ni da će postupak protiv dvojice optuženih, potpukovnika Miodraga Sekulovića i bivšeg oficira Vojske SCG Vladana Vlajkovića, zastareti, s obzirom da bi za krivično delo odavanje vojne tajne, odnosno pomaganje u odavanju, a koje se njima stavlja na teret, zastarelost trebalo da nastupi marta 2022. godine.

Foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

Slučaj špijunaže od samog početka izazivao je brojne kontroverze u javnosti. Samo privođenje Perišića, tada jednog od lidera DOS-a i potpredsednika Vlade Srbije, odigralo se na čudan način. Tog 14. marta 2002. godine u motelu „Šarić“ na Ibarskoj magistrali Perišić se sastao sa Amerikancem Džonom Nejborom, a ubrzo je ušla grupa pripadnike vojne policije, i stavila im lisice na ruke.

Amerikanac napustio Srbiju

Samo dan kasnije, 16. marta, Perišić, Sekulović i Vlajković su pušteni na slobodu posle saslušanja pred vojno istražnim sudijom, koji je zaključio da nema uslova za određivanje pritvora. O celom slučaju oglasio se i Generalšatab VJ saopštenjem da se potpukovnik Sekulović tereti za neovlašćenu predaju dokumenta važnih za odbranu zemlje Momčilu Perišiću, koji je zatim te iste papire dostavljao stranom državljaninu.

Mediji su svojevremeno, izveštavajući o ovoj aferi, pisali da je Nejbor već 19. marta 2002. napustio Srbiju.

Foto: EPA/KOEN VAN WEEL / POOL

Vojno tužilaštvo podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. zbog „odavanja poverljivih informacija“, a ceo slučaj protiv Momčila Perišića ubrzo je obustavljen, a ponovo je aktiviran 2004. godine. Ipak, ubrzo je ponovo prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu se sudilo za ratne zločine, a za koje ga je taj sud oslobodio 2013. godine.

Zvanično, suđenje je počelo tek 14 godina kasnije, a Perišić, Sekulović i Vlajković su negirali krivicu. Perišić je u više navrata istupao u javnosti tvrdeći i da mu je ceo slučaj napakovan, ali i da je pozadina politička.

Pročitajte još...

Iscenirana smrt obaveštajca

Slučaj špijunaže ispratile su i mnoge čudne okolnosti. Tako su mediji 2006. godine preneli vest da je američki obaveštajac Džon Nejbor poginuo u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj i to svega nekoliko dana po odlasku iz Beograda. Ipak, nešto kasnije se pojavila informacija da je vest o pogibiji namerno plasirana.

Iako se potom navodilo da Nejbor i dalje obavlja poslove za Centralnu obaveštajnu agencije SAD, do danas nije poznato gde se on nalazi, pa čak ni da li je zaista živ.

Suđenje iza zatvorenih vrata

Suđenje Perišiću i preostaloj dvojici optuženih zatvoreno je za javnost, jer su pojedina dokumenta iz postupka označena kao vojna tajna. Ipak, odbrana Perišića je u više navrata tražila da se ovaj postupak otvori za javnost, jer se radi o dokumentima starim više od 15 godina, koji se mogu naći i na društvenim mrežama i internetu.

Perišićev advokat Novak Lukić svojevremeno je istakao i da se u postupku radi o spisima koji se odnose na period SR Jugoslavije, i Srbije i Crne Gore, odnosno već desetak godina druge države i dodao da je nekom u interese da se sudi iza zatvorenih vrata.

„Mislimo da je nekome u interesu da se proces odvija bez  javnosti“, rekao je Lukić objasnivši da ne može da kaže ništa o delu suđenja koje bilo zatvoreno za javnost.

Perišić je tokom višegodišnjeg postupka u Hagu dokazao da nije ratni zločin, a sada ostaje upitno i da li će dokazati da nije špijun. Ipak, građani, koji su dobro upoznati sa prilikama u Srbiji tokom vladavine DOS-a, u više navrata su isticali da je afera Perišić bila zamišljena kao udarac za vladu ubijenog premijera Zorana Đinđića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar