Foto: EPA/KOEN VAN WEEL / POOL

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću i još dvojici optuženih za špijunažu, odnosno za odavanje službenih tajni američkom obaveštajcu Džonu Nejboru, nastavljeno je danas u sudnici Specijalnog suda u Beogradu. Pretresi su od oktobra prošle godine zatvoreni za javnost radi čuvana tajnosti određenih vojnih podataka, a kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, suđenje se bliži kraju, te bi uskoro trebalo da bude izricanje završnih reči u ovom postupku.

Perišiću se sudi za odavanje državnih tajni obaveštajcu SAD Džonu Nejboru, a obojica su uhapšena 2002. godine u motelu na periferiji Beograda. Perišić je od početka ovog postupka negirao krivicu za delo koje mu se stavlja na teret, a kako saznajemo, dokazni postupak u ovom predmetu u završnoj je fazi, te se očekuje da će uskoro biti izricanje završnih reči, a potom i presuda.

Pročitajte još...

Podsetimo, postupak protiv Perišića u dva navrata je obustavljan, a jedan od razloga je i suđenje koje se protiv njega vodilo u Haškom tribunalu za ratne zločine. On je za ovo delo oslobođen 2013. godine.

Inače, tužilaštvo Perišića tereti da se tog marta 2002. godine sastao sa američkim diplomatom Džonom Dejvidom Nejborom kako bi mu uručio vojne dokumente o učešću Vojske Jugoslavije u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

Penzionisani general Perišić je u vreme hapšenja bio potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Savezne republike Jugoslavije, dok se od 1993. do 1998. godine nalazio na mestu načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije. Ovaj slučaj svojevremeno je nazivan najvećom srpskom aferom špijunaže.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar