Dragoslav Ljubičanović Foto: Printscreen/YouTube/Centar - kanal SRBIN info portala
Dragoslav Ljubičanović Foto: Printscreen/YouTube/Centar - kanal SRBIN info portala

Advokate Dragoslava Ljubičanovića i Stefana Stojkova pretukli su u petak u Katastru u Ulici omladinskih brigada na Novom Beogradu službenici katastra. Napad koji su pravnici pretrpeli bio je stravičan, te je Ljubičanović, inače sekretar Advokatske komore Beograd (AKB), od udarca izgubio čak i svest, a kako advokati kažu u razgovoru za portal Nova.rs, još uvek su vidno potreseni i uznemireni zbog svega što se desilo.

Autori: Tanja Milovanović i Milica Čule

Poznati beogradski advokati u razgovoru za naš portal ističu da ovakve stvari ne smeju da se dešavaju u jednoj pravnoj državi i ističu da su samo radili svoj posao. Kako navode, još uvek su u šoku zbog svega što se desilo, ali se zdravstveno dobro osećaju.

Pročitajte još...

Advokat Dragoslav Ljubičanović, koji je u napadu izgubio svest, do detalja je ispričao kako je došlo do napada.

„I dalje sam u nekoj vrsti šoka da tako nešto mogu da doživim.. Kolega Stefan Stojkov me je tog dana pozvao i obavestio da se nalazi u Katastru Novi Beograd i da ima zakazan termin, kao i da ne može da uđe, odnosno da obezbeđenje odbija da ga pusti, da su neprijatni i da ga vređaju i guraju. Zamolio me je da o tome obavestim Advokatsku komoru, jer me je pozvao kao sekretara AKB da dođem i vidim šta se dešava“, počinje priču Ljubičanović.

Dragoslav Ljubičanović Foto: Printscreen/YouTube/Centar - kanal SRBIN info portala
Dragoslav Ljubičanović Foto: Printscreen/YouTube/Centar – kanal SRBIN info portala

On ističe da je o celom događaju odmah obavestio predsednika AKB Jugoslava Tintora, kao i da se uputio u Katastar.

„Na ulazu sam zatekao kolegu i pripadnika privatnog obezbeđenja Katastra, koji je odbijao da pusti advokata da preda podnesak u unapred zakazan termin. Kolegi pravniku je rečeno da dođe kasnije, jer je gužva, što je on i uradio, nakon čega je otišao. Kada se ponovo vratio rekli su mu: „E, sad ne možeš da uđeš, prošao je termin“. Krenula je potom rasprava jer je reč o javnoj ustanovi, a potom je došlo do incidenta i obezbeđenje je počelo da vređa i gura kolegu“, kaže advokat.

Ističe da su advokat Stojkov i on ipak uspeli da uđu u Katastar, gde ih je sačekao službenik, nakon čega je ceo incident kulminirao i pretvorio se u batinjanje.

„Ušli smo u kancelariju i u jednom trenutku je došlo do rasprave između službenika i kolege. Službenik je bio veoma neprijatan i počeo je da vređa kolegu, nakon čega sam mu se obratio, u nameri da smirim situaciju jer sam krupniji od kolege, rekavši: „Nemoj s njim, ajde sa mnom“. Službenik se tada okrenuo i počeo da mi se unosi u lice. Ja mu opet, u nameri da okrenem sve na šalu, kažem „Nemojte tako blizu, poštujte mere Vlade“, nakon čega se on okreće i udara kolegu, a potom i mene, i ja gubim svest od udarca“, kaže advokat i dodaje:

Pročitajte još...

„Pao sam, udario u potiljak, prokrvario mi je nos, iznad usta.. Službenik nas je tada i opsovao rekavši „je*** li vam majku obojici“. Ipak, kad je video da ležim u nesvesti, pritrčao i počeo da mi vadi jezik. Hitna nas je potom prevezla u Urgentni centar gde sam se osvestio. Još uvek sam u šoku i ne mogu da verujem da se ovakve stvari događaju“, kaže advokat.

On navodi i da je juče saslušan u policiji i da je tužilaštvo zatražilo da se prikupe sve informacije o slučaju.

Njegov kolega Stefan Stojkov se nadovezuje i kaže da ovaj incident treba da posluži kao primer da u Katastru i drugim institucijama postoji veliki problem.

„U pitanju je izgred za koji su odgovorni zaposleni u Katastru. Razlog je nepoštovanje procedura, koje je Katastar propisao i koje ne poštuje. Tri puta smo dolazili tog dana jer oni probijaju termin po 2, 3 sata, uz mogućnost da ne završite posao“, navodi Stojkov.

On ističe da ih nije napalo obezbeđenje, nego zaposleni u Katastru.

„Nas nije napalo obezbeđenje, oni su samo bili umešani, nas je neposredno napalo lice, službenik Katastra nepokretnosti koji nas je nakon prepirke i rasprave napao fizički, udario me je pesnicom u glavu, a potom i kolegu. Ovo je besmisleno, ovo je usko grlo. Mi smo tu bili vršeći advokatsku funkciju“, kaže on.

Stefan Stojkov Foto: Medija Centar Beograd
Stefan Stojkov Foto: Medija Centar Beograd

Nakon napada, obojica su završili u Urgentnom centru.

„Ja sam se oporavljao, bio je vikend, hvala bogu izbegnute su dalekosežnije posledice. A ovo treba da posluži kao primer da u Katastru i drugim službama postoje ogromni problemi. Da li neko treba da bude unakažen ili ubijen da bi se nešto promenilo“, ističe on za kraj i kaže da „je svima dobro poznato da je situacija u Katastru daleko od ružičaste“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare