Foto: Privatna arhiva

Nikola Andrić, Srbin koji godinama živi i radi u Čikagu, ispričao je za portal Nova.rs da već tri godine živi u agoniji koja je započela kada je od javnog izvršitelja kupio nekretninu u centru Beograda, koja je bila na javnoj licitaciji. Umesto da nakon 14 dana bude uknjižen kao vlasnik pomenute nekretnine u Bulevaru Kralja Aleksandra, on je, počeo da dobija pretnje i telefonske pozive u kojima su mu nepoznati i anonimni glasovi poručivali da plati još 10.000 evra, kako bi bio upisan u katastar nepokretnosti.

„U prvoj polovini 2017. godine na internet portalu „dobos.rs“ video sam da se prodaje stan od 108 kvadrata na atraktivnoj lokaciji u Beogradu, adresa Bulevar Kralja Aleksandra 26. Početna cena bila je oko 90.000 evra. Obzirom da živim u USA i da nisam bio u Srbiji poslednjih 10 godina poslao sam brata Miloša Andrića da kupi nekretninu čija je tržišna vrednost danas oko 300.000 evra. On je u moje ime izlicitirao najveći iznos i kupio stan za 150.000 evra“, počinje svoju priču Nikola Andrić za Nova.rs.

Kaže da je nekretninu isplatio u roku od nekoliko dana po licitaciji.

„Nekretnina je kupljena, kao što piše u papirima koje sam vam dostavio, bez tereta koje kupac preuzima po kupovini iste. Dakle, ne postoji nijedan zakonski osnov, tačnije, smetnja za upis vlasništva nad nekretninom u katastru u roku od 14 dana kako to zakon nalaže vrlo jasno i precizno“, kaže naš sagovornik.

On ističe da njegova agonija i dalje traje i da ni posle 39 meseci nije uspeo da se uknjiži.

„Potrošio sam 150.000 evra i ostao sam bez nekretnine i bez tog novca. Po kupovini nekretnine, posle mesec dana kontaktirali smo javnog izvršitelja Mirjanu Dimitrijević da joj kažemo da nismo upisani u katastar kao vlasnici nekretnine koju smo od nje kupili bez tereta po zakonu legalno na licitaciji. Ona nam je rekla da je njen posao završen po prodaji nekretnine i da je ona dostavila katastru sve papire neophodne za upis vlasništva nad nekretninom i da ona nema nikakav uticaj na proces upisa u katastru. Napisala je, kako je rekla, nekoliko dopisa katastru o potrebi hitnosti upisa vlasništva i to dostavila katastru Vračar“, priča Nikola Andrić.

Foto: Privatna arhiva

Posle mesec dana od kupovine, prema rečima našeg sagovornika, počeo je pakao. Njegov brat Miloš Andrić počeo je da dobija pozive sa skrivenog broja koji traži novac kako bi stan bio uknjižen.

„Posle mesec dana od dana kupovine, mom bratu Milošu Andriću, formalnom vlasniku stana jer on je kupio stan za mene na licitaciji, počinju da stižu pozivi na njegov mobilni telefon sa skrivenog broja i muškarac grubog glasa mu govori rečenice kao što su: moraš da platiš 10.000 evra da bi bio upisan kao vlasnik nad stanom u katastru jer ako ne platiš odugovlačićemo ti upis 20 godina i na kraju ćeš ostati bez stana, moraš platiti 10.000 evra da bi ti se ubrzao proces upisa… Posle dva, tri meseca usledili su pozivi sa rečenicama, hajde plati spustili smo ti na 7.000 evra i bićeš upisan za jedan dan, mali, nemoj da se igraš sa nama mi smo vlast i ništa nećeš moći da uradiš dok ne platiš 7.000 evra… Potom, Miloše, znamo sve o tebi, platićeš 7.000 evra pre ili posle jer nikada nećeš biti upisan kao vlasnik stana dok ne platiš 7.000 evra. Slične pretnje i ucene trajale su do pre oko godinu dana, uvek sa skrivenog broja i uvek isti glas po rečima mog brata Miloša“, navodi on.

Ističe da tada još uvek nije hteo da prijavljuje vlastima, jer je mislio da je nemoguće da je sve to što se dešava zapravo istina.

„Mislio sam da je scenario da me neko ucenjuje da se upisem kao vlasnik stana koji sam kupio legalno prosto nemoguć i sve mi je to bilo potpuno nezamislivo. Na žalost, posle više od dve i po godine uverio sam se da zakon u Srbiji ne postoji i da sam praktično ostao bez 150.000 evra i bez nekretnine koju sam kupio legalno zbog državne administracije koja radi odmetnuto i van zakona po sistemu mafijaške organizacije. U svom životu sam uvek sve radio legalno, zakonski i nikada nisam nikome platio mito niti ću ikada nekome platiti mito i prosto mi je nezamislivo da plaćam mito da bih bio upisan kao vlasnik u katastar nad nekretninom nad kojom sam po zakonu trebalo biti vlasnik 14 dana posle uplate novca po licitaciji. U Čikagu sam kupio nekretninu, zgradu na licitaciji i bio sam upisan kao vlasnik iste za 45 minuta“, priča Nikola za Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

On je, kako kaže, angažovao tri advokata i do sada im platio 20.000 evra za usluge.

„Dakle, ja sam mislio da se neko šali vezano za pozive koji su stizali mom bratu Milošu vezano za traženje mita za upis vlasništva u katastru Vračar, ali očigledno je da to nije bila šala. Angazovao sam tri vrhunska advokata. Oni su pisali bezbroj dopisa, pritužbi, žalbi, ali sve je prošlo bez uspeha. Ja i dalje nisam uknjižen kao vlasnik nekretnine koju sam kupiuo legalno po zakonu. Poslednji korak koji sam uradio, podneo sam krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u katastru, to sam uradio pre dva meseca, naravno ni za to nisam dobio odgovor“, priča on.

Pre tri meseca on je primio poziv na svoj američki broj sa skrivenog broja.

„Pre oko tri meseca na moje iznenađenje ja sam primio poziv na moj USA broj telefona sa „hidden number“ i na moje zaprepašćenje muški glas mi je rekao da on „vodi katastar“ i da je došlo krajnje vreme da platim „pišljivih“ 7.000 evra kako bih bio upisan kao vlasnik. Takođe mi je rekao da zna sve o meni i mojoj porodici i da je za mene ništa još 7.000 evra. Rekao sam mu da ću da platim mito i da pozove mog brata u Srbiju da se organizujemo. Tada mi je rekao da je moj brat kriv što to sve još uvek sređeno, kao i to da svi moraju da plate“, navodi on.

Kada je razgovor završen, Nikola je, kako kaže, prijavio slučaj policiji Vračar.

„Odmah po završenom razgovoru pozvao sam policiju opštine Vračar i prijavio slučaj. Operator koji se javio na telefon me je iscedio sa informacijama, davao sam mu svaki detalj situacije. Posle oko sat vremena po završetku razgovora sa operaterom/policajcem/licem koje je uzelo inicijalnu prijavu pozvao me je inspektor Nikola Nićiforović. Sa njim sam se dogovorio da čim osoba koja me je zvala da pozove mog brata, da ga odmah pozovemo da oni organizuju hapšenje na primopredaji novca. Inspektor Nikola Nićiforović je takođe komunicirao sa mojim bratom vezano za situaciju. Od tog dana kada smo prijavili slučaj policiji, nikada nismo dobili opet poziv od osobe iz katastra koje nam blokira upis vlasništva nad stanom koji smo kupili za 150.000 evra. Da li postoji neka konekcija između policije i tog lica, ja ne znam i ne mogu da govorim o tome, ali sve ukazuje da je ova organizacija mnogo veća i moćnija no što ja mogu da zamislim“, navodi on.

Foto: Privatna arhiva

On je, kako dalje ističe, pričao sa sekretaricom načelinika katastra.

„Žalio sam joj se da mi traže mito da bi me upisali kao vlasnika stana. Ona mi je rekla, „uopšte nemamo nameru da uzmemo vaš predmet u rad“. Dakle, iako sam joj objasnio da sam stan kupio legalno od suda, javnog izvršitelja, bez tereta i da su oni dužni po zakonu da me upisu kao vlasnika u roku od 14 dana, njen odgovor je bio „gospodine, kod nas zakon ne važi ništa“, navodi Nikola Andrić i dodaje da je bio šokiran i da ne može da veruje šta mu se desilo.

„U međuvremenu sam razgovarao sa Srbima iz svog okruženja (USA) i saznao mnoge zanimljive podatke, svako ko je kupio stan ili bilo koju drugu nekretninu u bilo kom delu Beograda prošao je pakao i nije bio upisan kao vlasnik legalno kupljene nekretnine dok nije po istom postupku kao i ja došao u situaciju da mora da plati mito da bi bio upisan kao vlasnik kupljene nekretnine u katastru. Znam po imenu šest srpskih imućnih porodica koje žive na prostoru Čikaga i šira erija koji su prošli kroz isti pakao plus moja sedma porodica. Ja imam svoje konekcije u Beogradu, kao čovek u biznisu znam kako „stvari funkcionisu“, počeo sam da ispitujem slučaj da vidim ko drži tu kriminalnu organizaciju u katastru i ko ubira te enormne iznose od mita jer za svaki upis vlasništva u Beogradu mora da se plati mito i preko prijatelja, saradnika i zaposlenog insajdera u katastru“, priča Nikola Andrić.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Mirjanom Dimitrijević, javnom izvršiteljkom, preko koje je kupljen stan, ali nismo uspeli da je dobijemo na mobilni telefon, a ni na fiksni.

 

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare