Ivan Ninić Foto: Ivan Dinić/Nova

Viši sud u Kraljevu odredio je pritvor bratu Novice Antića, Vasu Antiću do 30 dana, a njegov advokat Ivan Ninić je za N1 ocenio da se radi o "klasičnom progonu porodice Antić".

„Danas je rešenjem Višeg suda u Kraljevu, a na predlog Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu Posebnog odeljenja za sprečavanje korupcije određen pritvor u trajanju od 30 dana Vasi Antiću zbog mogućeg uticaja na osam svedoka koji treba da budu ispitani u ovom postupku u fazi tužilačke istrage“, naveo je za N1 advokat Ninić.

Kako kaže, on će kao branilac izjaviti žalbu u ponedeljak.

„Nema osnova za određivanje pritvora zbog mogućeg uticaja na svedoke jer brojne svedoke Vasa ne poznaje, ne može na njih da utiče, a uostalom radi se o poslovanju firme iz perioda 2015. do 2018. godine. Ta firma je u međuvremenu, 2018. godine ugašena. Dakle, šest godina ta firma ne egzistira u pravnom saobraćaju. Ranije kontrole nisu utvrdile bilo kakve nepravilnosti, zakoni su poštovani, a obaveze uredno izmirivane. Ovo je klasičan progon i kontinuirani pritisak na porodicu Antić, pritisak na Novicu Antića, a sada je Vasa, njegov brat samo kolateralna šteta cele situacije koja traje od početka godine“, navodi Ninić.

Advokat ističe da se radi o „flagrantom primeru zloupotrebe Poreske uprave i poreske inspekcije“ zarad, kako kaže, obračunom sa političkim neistomišljenicima, a u tome svemu „asistiraju tužilaštvo i sudovi“.

„Njemu se na teret stavlja zloupotreba položaja odgovornog lica u firmi koja je ugašena i krivično delo poreske utaje. Obe konstrukcije koje tužilaštvo u ovoj fazi prihvata, a sa kojima je inicijalno krivičnu prijavu podneo poreski inspektor odose se na nemoguću hipotetičku situaciju, situaciju koja uopšte nije nastupila, a to je jedan poslovan odnos sa jednom špediterskom firmom gde ni sama špediterska firma nije iskazala bilo kakvo novčano potraživanje niti tužila firmu Vase Antića“, objašnjava Ninić.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare