Advokatska komora
Foto: N1

Nakon brojnih protesta advokata zbog izmene stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u Beograda o troškovima obrade kredita, banke su rešile da uzvrate udarac. Tako se nekada advokat, a sada notar u Aleksandrovcu, koji je imao nekoliko hiljada predmeta građana protiv banaka, susreće sa višemilionskom tužbom - banka (ime poznato redakciji) tereti Branislava P. za nezakonito pribavljanje klijenata i potražuje čak 529 miliona dinara na ime odštete.

Pomenuta banka, sa kojom nismo uspeli da stupimo u kontakt, potražuje od Branislava P. i advokatice S. S. da im isplati 529.809.460 dinara, plus zateznu kamatu i troškove postupka, jer su u sporovima između banaka i građana nezakonito pribavljali klijente.

Pročitajte još:

Naime, iz banke tvrde da je Branislav P., suprotno Kodeksu profesionalne etike advokata, pribavljao klijente, te je faktički nemoguće da u određenom periodu, a koji se navodi u tužbi, imao broj klijenta koje je zastupao.

Tvrde da optuženi drži značajni broj bankarskih predmeta na tržištu u Srbiji, a on je samo u 2020. godine pred Osnovnim sudom u Novom Sadu pokrenuo 4.533 postupaka, dok je taj broj impozantno veći u Beogradu, dok se nije poznat broj u Kruševcu, odakle je bivši advokat.

Kako ga banka tereti da je protivpravno pribavljao klijente, tako se u tužbi navodi i podatak da je januara ove godine protiv Branislava P., koji je u međuvremenu napustio advokaturu i prešao u javne beležnike, podneta disciplinska prijava od strane Advokatske komore Vojvodine zbog teže povrede dužnosti advokata i ugleda advokature. Prijava se upravo odnosi na način pribavljanja klijenata.

Naime, tuženi je organizovao i koristio usluge posrednika radi pribavljanja klijenata, u čiju svrhu posrednicima ostavlja blanko punomoćja radi dalje raspodele potencijalnim klijentima.

“Fizički, ali i teorijske je nemoguće da se tuženi sastao sa navedenim brojem klijenata, upoznao sa njihovim predmetima i pribavio punomoćja u skladu s Kodeksom”, navodi se u obimnoj tužbi.

Kako je Branislav P. u međuvremenu prešao za notare, njegove poslove nastavila je advokatica S. S., koja se, takođe, tužena.

Pročitajte još:

AKV podnela disciplinsku prijavu

Inače, o bivšem advokatu Branislavu S. naš portal je već ranije pisao, a upravo zbog broja predmeta kojim je zatrpao sud u Novom Sadu, zbog čega je zaradio disciplinsku prijavu.

Naime, Advokatska komora Vojvodine (AKV) podnela je disciplinsku prijavu zbog nelojalne konkurencije protiv trojice kolega iz Kruševca, među kojima je i Branislav P., koji su samo prošle godine “zatrpali” novosadski sud sa više od 6.000 parničnih predmeta, zastupajući klijente koje nikada nisu ni videli.

Imajući u vidu da prosečan parničar godišnje vodi oko tridesetak slučajeva, u AKV tvrde da kruševačke kolege ovim teško krše advokatski kodeks, ali i da rade na štetu sopstvenih klijenata. Mimo toga, ovakva praksa do te mere otežava i usporava rad suda, da se redovna parnična ročišta u Novom Sadu zakazuju tek za 2023. godinu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

“Prijavljeni advokati Branislav P., Z. P. i M. B. iz Kruševca organizuju i koriste usluge posrednika radi pribavljanja klijenata, u koju svrhu pojedincima ostavljaju blanko punomoćja radi dalje raspodele potencijalnih klijenata …” navodi se u prijavi AKV.

Za uzvrat, nevidljivi klijent dobije odštetu od 800 pa do par hiljada dinara, dok opunomoćenom advokatu pripadaju “svi troškovi parničnog postupka”, što se u proseku po postupku kreće od 50 do 80.000 dinara, navodio je ranije naš portal.

U većini slučajeva pomenuti kruševački advokati su do novosadskih klijenata stizali preko Udruženja za zaštitu prava potrošača “Delta plus 2020” iz Kovina, koje nudi usluge “naplate naknade za obradu svih tipova kredita” koje su im banke napaltile u bilo kom periodu.

Promena stava i pritisak bankarskog lobija

Podsetimo, proteklih meseci u Beogradu je bilo više protesta zbog stava VKS o troškovima obrade kredita. VKS je promenio stav u odnosu na onaj iz 2018. godine, a koji je išao u korist građana.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pravni stav Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda iz 2018. doveo je do masovnih tužbi građana koji su dobijali sporove protiv banaka za naknadu obrade kredita. Pravnici tvrde da je nova promena stava iz septembra ove godine nastupila pod pritiskom bankarskom lobija.

BONUS video: Protest advokata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram