Jasmina Milutinović
Jasmina Milutinović Foto: N1 info

Predsednica Advokatske komore Srbije (AKS) Jasmina Milutinović izjavila je danas da je AKS "zabrinuta zbog informacija da su banke počele da podnose tužbe protiv advokata za naknadu štete koja je navodno banci naneta tužbama građana za utvrđenje ništavosti odredbi ugovora o kreditu o naplati troškova obrade kredita i puštanja kredita u tečaj".

„Imajući u vidu da su u pitanju prvostepene presude koje su donete u korist građana, a na osnovu kojih je mogla da se traži naplata jer je reč o sporovima male vrednosti, jasno je da ovakvo postupanje banaka predstavlja nastavak politike zastrašivanja građana i advokata i nedopuštenog uticaja na njihov rad, kako bi isti odustali od daljeg vođenja sporova protiv banaka i zastupanja svojih klijenata“, naglasila je Milutinović, u pisanoj izjavi.

Kako je navela „AКS neće odustati od borbe za pravnu sigurnost koja je narušena dopunom stava Vrhovnog kasacionog suda (VКS) od 16. septembra 2021. godine niti od borbe za samostalno i nezavisno bavljenje advokaturom bez pritisaka i ucena“.

Povezane vesti:

Ona je najavila da će AКS na sednici Upravnog odbora u subotu, „odlučiti o daljim koracima advokature, koji za cilj imaju uspostavljanje pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom“.

„Podsećamo Udruženje banaka Srbije na njihovo saopštenje sa sajta od 20. septembra 2021, u kome se kaže: ‘Što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi vođenja svakog pojedinog spora, kao strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke“, navela je.

Takođe, kako je navedeno u saopštenju, „predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca)“.

„Advokatura očekuje od banaka kao druge strane u sporu, kao i njihovog udruženja, da prestanu sa vršenjem pritisaka na građane i advokate koji ih zastupaju jer će u protivnom izazvati recipročne mere koje mogu naneti štetu svima“, poručila je Milutinović.

Nakon što je VKS doneo dopunu svog stava usledili su protesti advokata smatrajući da je to zapravo promena njegovog ranijeg stava i to na štetu klijenata koji su uzimali kredite, a u korist banaka, i da to unosi „pravnu nesigurnost“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar