Zoran Babić Doljevac naplatna rampa Foto: Printscreen, Vesna Lalić

Porodica Stanike Gligorijević, žene koja je nastradala u saobraćajnoj nesreći januara 2019. godine kada je na naplatnoj rampi Doljevac automobil "Koridora Srbije" udario u vozilo u kom je bila, pozvana je iz kabineta ministra policije Bratislava Gašića da pogledaju spornih dva minuta snimka koji nedostaju. Pošto se porodica nije odazvala njihovom pozivu jer u tom trenutku nisu mogli doći, pitali smo MUP da li će porodica ponovo biti pozvana u MUP, te da nam kažu nešto više o samom snimku i načinu na koji su do njega došli.

Dva sporna minuta koja nedostaju na snimku saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, ponovo su u fokusu javnosti otkako je sin Stanike Gligorijević govorio na velikom protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu. Ubrzo nakon toga se pojavila informacija da je porodica Gligorijević pozvana u MUP kako bi pogledala snimak, što su i potvrdili u razgovoru za naš portal, rekavši da su bili sprečeni da dođu.

Milutin Gligorijević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Istina je, pre dva dana su nas pozvali. Predstavili su se da zovu iz kabineta ministra policije Bratislava Gašića i pozvali nas da dođemo da pogledamo navodno taj deo snimka. Slavili smo slavu, rekao sam im da ne možemo u tom trenutku, a posle toga se nisu javili“, naveo je tada Velimir, Stanikin suprug, ističući da je siguran da je taj snimak koji bi im pustili – fotomontaža. Milutin Gligorijević, stariji sin nastradale žene naveo je i da ne veruje u verodostojnost snimka koji bi im pustili.

„Zašto taj snimak nisu pustili do sada? Gde su ti delovi snimka na suđenju za nesreću u kojoj je nastradala moja majka? Zašto ne objave javno taj deo snimka pa da svi vide ta dva minuta koja nedostaju, ako ih je već predsednik Vučić video i rekao da Babić nije kriv? Slažem se sa ocem da je verovatno u pitanju fotomontaža i da nešto žele, najverovatnije, da nam podvale. Obavestili smo advokata“, kaže Milutin za Nova.rs.

Jedno u moru pitanja koja su se pojavila nakon što je ova informacija obnarodovana bilo je i ono – otkud sada dva minuta snimka kada je svojvremeno firma koja se bavi održavanjem video-nadzora na naplatnoj rampi Doljevac tvrdila da on ne postoji? I to nije jedino pitanje koje se sada nameće. Redakcija portala Nova.rs uputila je MUP-u pet pitanja na koja odgovor još nismo dobili.

Da li sledi novi poziv?

Kako je porodica u trenutku poziva bila sprečena da dođe u prostorije kabineta ministra Gašića, portal Nova.rs upitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da li će ponovo uputiti poziv porodici Stanike Gligorijević i ponuditi im gledanje snimka.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Da li će im biti dozvoljeno da dođu sa advokatom?

Imajući u vidu da prethodnog puta, kako je potvrdio i sam branilac porodice Gligorijević Božo Prelević, porodici nije bilo dozvoljeno da gledanju snimka prisustvuje i pravni zastupnik porodice, upitali smo MUP da li će im narednog puta biti omogućeno da dođu sa svojim advokatom.

Božo Prelević Foto:Milica Vučković/FoNet

„Oni su postavili uslov da će videti snimak u prisustvu svog branioca i onda im je rečeno da ne mogu da vide snimak nego mogu samo bez branioca. Ono što je poseban problem u svemu tome jeste što snimak ne može biti u policiji nego u Tužilaštvu i sudu, i meni to nekako deluje kao burazerska varijanta institucija gde ćete vi pozivati familiju da nešto vidi, pri čemu ti ljudi nisu vešti i stručni. Oni i ne znaju da li je to nedostajećih dva minuta, ne mogu da uporede original snimka sa tima što će njima neko pustiti“, istakao je Prelević.

Da li su dva minuta snimka dostavljeni tužilaštvu i kada?

Imajući u vidu da je reč o važnom dokazu koji se tiče postpuka, doduše okončanom osuđujućom presudom, pitali smo policiju da li je snimak prosledio nadležnom tužilaštvu koje je učestvovalo u postupku, posebno imajući u vidu da je ono više puta na početku postupka tražilo da se ta dva minuta uvrste u dokaze, odnosno dostave tužilaštvu.

Naplatna rampa Doljevac, saobracajna nesreca
Saobraćajna nesreća Doljevac Foto:Nova.rs

Samim tim, ukoliko policija poseduje sporna dva minuta snimka, i nadležno tužilaštvo bi moralo da ima uvid u njega.

Kada su dva minuta snimka dostavljeni službenicima MUP Srbije?

Takođe, prilično interesantno bi bilo saznati u kom trenutku je policija došla u posed video-snimka. Da li je to bilo pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ga je pogledao i da je sadržina uznemirujuća, tokom sudskog postupka ili nakon što je sud doneo osuđujuću presudu bez uvida u spornih dva minuta?

Zoran Babić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Zoran Babić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsećanja radi, Stanika Gligorijević tragično je nastradala na naplatnoj rampi Doljevac, 31. januara 2019. godine, kada je iz pravca Niša na vozilo u kome se ona nalazila naletelo vozilo „Koridora Srbije“. Za tu nesreću osuđen je na 4 godine i 6 meseci zatvora Dejan Stanojević, vozač automobila „Koridora Srbije“ u kome se nalazio i tadašnji direktor ovog preduzeća i visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), Zoran Babić, koji je oslobođen svake odgovornosti.

Bonus video: Žaklina Tatlović o naplatnoj rampi Doljevac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare