Foto: Shutterstock

U martu 2020. godine, Grad Zrenjanin je izdao "LInglongu", suprotno važećim propisima, građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje pomoćnih objekata u okviru fabričkog kompleksa fabrike guma, bez procene uticaja na životnu sredinu, upozorava Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

RERI je počeo da prati realizaciju  projekta izgradnje fabrike guma „Linglong“ u Zrenjaninu zbog sumnje da se radi o primeru tzv. „salami slicing“ (u praksi i teoriji uočen fenomen da investitor razdvajanjem projekta na faze i različite delove izbegne procenu uticaja na životnu sredinu).

Gumarska industrija, odnosno postrojenja za proizvodnju i preradu gume i kaučuka, nalazi se na Listi II Uredbe o utvrđivanju Liste projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste za koje se može zahtevati procena uticaja.

Tokom 2019. godine započeto je sa realizacijom projekta, ograđivanjem parcele, a bez sprovođenja postupka procene uticaja na životnu sredinu.

Pročitajte još:

Nakon toga, u martu 2020. godine, Grad Zrenjanin je izdao investitoru, suprotno važećim propisima, građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje pomoćnih objekata u okviru fabričkog kompleksa fabrike guma.

Zrenjanin / Foto: Shutterstock

Nakon izdavanja građevinske dozvole, suprotno važećim propisima, Linglong International Europe d.o.o. je 31.03.2020. godine podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta za koji je izdata građevinska dozvola (dakle samo pomoćnih objekata).

Gradska uprava Grada Zrenjanina je postupak odlučivanja o potrebi procene uticaja za pomoćne objekte započela tokom vanrednog stanja, uskratila građanima mogućnost uvida u dokumentaciju u prostorijama nadležnog organa, a zatim, bez ikakvog utemeljenja u propisima, obustavila postupak odlučivanja, pri tome odbacivši 215 primedbi građana „jer su neosnovane“.

Na taj način lokalna vlast u Zrenjaninu je investitoru omogućila da suprotno propisima nastavi realizaciju projekta, a građanima uskratila pravo na žalbu, jer učesnike u javnom uvidu nije ni obavestila o ishodu postupka. Ovakvo postupanje javnih vlasti retko se viđa čak i u Srbiji.

RERI podseća da je, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kineske kompanije „Ling Long Tire“, ova investicija označena je kao najveća direktna investicija u Srbiji. Vrednost projekta procenjena je na 800 miliona evra.

Vlada Republike Srbije je ovaj projekat proglasila projektom od značaja za Republiku Srbiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram