Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Uprkos tome što građanima nije dozvoljeno da svi uđu u salu, u Gradskoj kući u Zrenjaninu je počela javna rasprava povodom studije o uticaju fabrike guma kineske kompanije Linglong na okolinu.

U sali se trenutno nalazi nekoliko građana, mahom uposlenika Gradske kuće, koji su popunili dozvoljen broj mesta u zatvorenom prostoru, dok se u holu trenutno nalazi pedesetak aktivista i građana, koji i dalje čekaju da im se omogući učešće na raspravi.

Građani odbijaju da ulaze u manjim grupama, već zahtevaju da se stvore uslovi i da im se omoģući da svi uđu. Istovremeno, građani potpisuju podneske gradskoj upravi, u kojima imenom i prezimenom ulažu žalbe što im nije omogućen ulazak na raspravu.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

U zgradi se nalazi i policija, ali za sada nije bilo reakcija.

U Gradskoj kući su, zbog zdravstvenih mera, ograničili prisustvo na 25 osoba, dok je aktivista i građana trenutno trostruko više.

Reč je o fabrici, koju Linglong planira da izgradi na poljoprivrednom zemljištu, blizu specijalnog rezervata prirode “Carska bara” i neposredno pored Zrenjanina i u kojoj planira da proizvodi oko 14 miliona pneumatika godišnje.

Za transport sirovina i gotovog proizvoda biće mu potrebno više stotina šlepera dnevno.

Građanski preokret iz Zrenjanina upozorio je ranije da gigantsku fabriku guma koju planira da izgradi u Srbiji ni jedna evropska država nije želela na svom tlu.

Oni su takođe istakli da Zrenjanin nema razvijene instrumente za kontrolu kvaliteta vazduha niti prečistač otpadnih voda, a već decenijama ima problem s vodovodom, odnosno kvalitetom, količinom i pritiskom vode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare