Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Javna rasprava o studiji uticaja kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu prekinuta je bez ikakvog zaključka. Na javnoj raspravi građanima i aktivistima, navodno zbog poštovanja epidemioloških mera, nije dozvoljeno da prisustvuju, s obzirom da je rasprava ciljano organizovana u sali koja ne može da primi više od dvadesetoro ljudi.

Aktivistima je bilo ponuđeno da prisustvuju u grupama po šestoro, što je odbijeno, tako da su se u sali nalazili samo predstavnici Linglonga, Grada, članovi komisije i svega par građana.

Prema saznanjima Nova.rs, nakon što je tim koji je izrađivao studiju završio prezentaciju, prisutnima u sali je rečeno da je građanima, koji su čekali dole u holu, onemogućeno da prisustvuju i da je cela rasprava namerno opstruisana, kao i da odluke koje budu donate neće biti zakonske.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Jedan od učesnika koji je bio u sali pozvao je ostale da se solidarišu sa okupljenim građanima i da svi napuste salu, što je na kraju i urađeno.

Rasprava je za sada prekinuta, očekuje se da se proglasi nevažećom i da se ponovi i održi u skladu sa zakonom.

Inače, reč je o fabrici koju Linglong planira da izgradi na poljoprivrednom zemljištu, blizu specijalnog rezervata prirode “Carska bara” i neposredno pored Zrenjanina i u kojoj planira da proizvodi oko 14 miliona pneumatika godišnje.

Za transport sirovina i gotovog proizvoda biće mu potrebno više stotina šlepera dnevno.

Građanski preokret iz Zrenjanin upozorio je ranije da gigantsku fabriku guma koju planira da izgradi u Srbiji ni jedna evropska država nije želela na svom tlu.

Oni su takođe istakli da Zrenjanin nema razvijene instrumente za kontrolu kvaliteta vazduha niti prečistač otpadnih voda, a već decenijama ima problem s vodovodom, odnosno kvalitetom, količinom i pritiskom vode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare