Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs

Nesvakidašnje jutro u centru Niša, kome su, osim brojnih novinarskih ekipa, zvanično nepozvani prisustvovali i građani. Na jednom od ulaza u Podzemni prolaz u tom gradu stvorila se gužva, jer je gradonačelnica, nekadašnja novinarka Dragana Sotirovski, pozvala medije na probno puštanje u rad već postojećeg pokretnog stepeništa. Posle podsmeha, koji je ovakav poziv doživeo u javnosti, niko se od funkcionera jutros nije pojavio, osim jedne članice kabineta, koja je ubeđivala novinare da poziv - nije bio poziv.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zamalo je ušla na spisak opštinara koji su puštali u rad semafor u Kraljevu ili autobusko stajalište u Bigrenici. Sotirovski je medije pozvala na probno puštanje u rad pokretnog stepeništa u Podzemnom prolazu koje je, do jutros, bilo nepomično – mnogo godina.

Stepenište radi, ali zvanično ne znamo kada će početi da rade i da li one i sada u funkciji, zato što – kada smo došli na probno otvaranje, iz pres službe gradonačelnice Niša dobili smo informaciju da mi nismo dobro shvatili. Da je na poziv na događaj trebalo da reagujemo kao na servisnu informaciju.

„Molim vas nemojte da me snimate. Ne, ovo je bila servisna informacija“, rekla je Anita Živković iz Službe za saradnju sa medijima gradonačelnice Niša.

Novinarka: Samo servisna informacija? Poziv za medije je.

„Dobili smo poziv za medije. Piše – pozivamo ekipe da isprate događaj. Ja sam sinoć zvala PR-a gradonačelnice – rekao mi je da će sve potrebne informacije i izjave biti danas u 10.30 koje su potrebne“, rekla je novinarka Nova S Ivana Marković.

Mesto planirane velike probe pred kamerama, sinoć je detaljno i oribao, koliko to može, jedan par ruku, zaposlen u JKP. Nadzor i proveru kvaliteta izvršenog čišćenja stakala, onih koja nisu polupana, vršio je drugi par ruku, i izveštavao o tome preko telefona.

Kako je, onda, poziv na probu stepeništa tokom noći „mutirao“ u servisnu informaciju i to tek tako?

„Čini mi se da niko od nas, ako ćemo biti iskreni, nije očekivao da se bilo ko pojavi, posebno ne posle onakve ‘bombe’ koja se sinoć dogodila nakon poziva“, kaže Ivana Marković.

N1: Zašto si ti došla ovde?

„Da ‘ispratim’ događaj na koji nas je pozvao kabinet gradonačelnice. Jasno su napisali da to jeste događaj, a ne servisna informacija“, rekla je novinarka Južnih vesti Tamara Tasić.

„Ovaj događaj je najavljen i to podrazumeva angažovanje nekog iz Skupštine grada da to otvori. Možda da preseče vrpcu, može i bez vrpce, može uz samo neki lagani aplauz. Ali, bilo bi svega toga. Međutim, ovako, neobavešteno… Niko neće doći, dovelo je do toga da su se ekipe razišle, narod je razočaran“, kaže dugogodišnji fotoreporter iz Niša Kostadin Kamenov.

Rekonstrukcija mosta traje duže nego što je građen

A majstori, posle probe, vratili se da rade dalje. Zato, sa druge strane ulice, majstora ni od korova.

Kada iz Obrenovićeve ulice uđete u Podzemni prolaz, pa iz njega izađete, na Trg kralja Milana, put vas vodi na „Tvrđavski most“. On je već toliko dugo u rekonstrukciji, da se ni ne sećamo kako je prethodno izgledao. Rekonstrukcija traje, po nekim analizama, duže nego što je most građen.

I za to je, prošle godine, Niš dobio prvo „Ginisovo“ priznaje, u kategoriji „najduža rekonstrukcija mosta“. Dodelili su ga anonimni aktivisti neformalne grupe „Niška urbana gerila“. Ako satiru ostavimo po strani, onima koji rekonstruišu glavni niški most danas i nije mesto na njemu.

„Očekujemo da oni to završe do 31.decembra. Naravno, ukoliko se to ne desi, Grad je obezbeđen. Postoje određene bankarske garancije, penali za neizvršavanje obaveza na dnevnom nivou“, rekao je član Gradskog veća u Nišu Nenad Stanković 18. oktobra 2020. godine.

Tako je u oktobru, u osmom mesecu rekonstrukcije, govorio član Gradskog veća Nenad Stanković. Na gradilišnoj tabli, koja nije više na mestu, pisao je drugi rok.

Svejedno se, od tada, nije mnogo maklo. U iščekivanju poziva u kome će, umesto „probnog puštanja stepeništa“, pisati „svećano otvaranje ‘Tvrđavskog mosta’“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar