Zorana Mihajlović i Milorad Grčić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Protiv bivšeg v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorada Grčića podneta je krivična prijava zbog toga što je, kako se navodi, nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od preko 500.000.000 evra i ugrozio njen bezbednosni sistem.

U dokumentu do kog je došao portal Nova.rs, navodi se da je Grčić obmanuo predsednika Srbije, vladu i nadležno ministarstvo kad je rekao da je EPS spreman za zimsku sezonu.

Izvori našeg portala iz pravosuđa ističu da je prijavu protiv Grčića podnela ministarka i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, koja ga je optužila da je prekoračio granice svog službenog ovlašćenja i nesavesno postupao u vršenju službe.

Pročitajte još...

“On je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Republike Srbije i naneo štetu od preko 500.000.000 miliona evra, čime je za ovaj iznos doveden u opasnost državni budžet, što će se odraziti u narednim mesecima”, navodi se u prijavi.

Iz ministarstva stižu optužbe da je Grčić lažnim prikazivanjem predsedniku, vladi i ministarstvu izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta.

“On je tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti, izuzev TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu. Naveo je da Srbija energetski bezbedna, navodeći da su na svim ugljenim linijama površinskih kopova RB ‘Kolubara’ završani planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja”, piše u krivičnoj prijavi.

Mića lagao Vučića

Dalje se navodi da je Grčić, tokom posete Aleksandra Vučića TENT-u B, 11. novembra 2021. godine, obavestio prisutne da je na deponiji TE bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da je sistem spreman dočekuje zimu i da će rad istog biti pouzdan. On je, kako se navodi, naglasio ida neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

Milorad Grčić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

“To se pokazalo kasnije kao neistinito. Kriza 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost uglja sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem”, piše u krivičnoj prijavi.

Dalje se navodi da nije organ u Vladi Srbije nije dobijao informacije o problemima o snabdevanju ugljem ili nekim drugim problemima. Prvi put su informacije dostavljene kad se dogodio kolaps 12. decembra.

„Na osnovu utvrđenog konstatuje da su sva izveštavanja uprave JP EPS bila netačna i neistinita, čime je državni vrh doveden u zabludu. Time je direktno ugrožena energetska bezbednost Republike Srbije , a taj problem je prevaziđen iznuđenom kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije“, navodi se u dokumentu.

Šta je rečeno na sednici posle kolapsa

Iz Ministarstva rudarstva i energetike ističu da je sednici Vlade Srbije, održanoj 15. decembra, tri dana nakon energetskog kolapsa, a kojoj prisustvovao i Vučić, iznet podatak da je Srbija do sada potrošila pola milijarde evra na kupovinu električne energije.

„To se odnosi na period od oktobra do danas. Takođe, zatraženo je još 250 miliona evra do kraja godine. Prema dopisu JP EPS, uvoz bi trebalo da se odvija u svaki dan do kraja januara u količinama 11.800 – 42.000 MWh dnevno u periodu od 14.12.2021. do 31.01.2022. godine. To ukupno u tom periodu iznosi 1.313.000 MWh (1,3 TWh). Imajući u vidu sve navedeno, očigledno je da postoji osnovana sumnja da su se u radnjama osumnjičenog Milorada Grčića, kome je povereno vršenje službene dužnosti i poslova, stekli elementi krivičnog bića – zloupotreba službenog položaja i nesavestan rad“, podvlače iz ministarstva.

Kako je Srbija doživela energetski kolaps

Grčićev kraj počeo je 12. decembra, tačno mesec dana pre nego što je podeno ostavku, kad je energetski sistem u Srbiji doživeo potpuni kolaps.
Zbog manje od 30 santimetara snega na desetine hiljada građana Srbije ostalo je bez struje, jer su u kopovima Rudarskog basena Kolubara umesto uglja kopali blato.

“Ne znam šta bih ti rekao, Mićo“, obratio mu se dva dana kasnije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

“Za naše greške ljudi će morati da snose posledice. Očekujem Grčiću i tvoju reakciju u skladu sa tim. Kad god hoćeš – danas, sutra… Mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari naš stepen odgovorniosti mora da bude mnogo viši“, rekao je tada Aleksandar Vučić.

TENT „B“ Foto:Vuk Popović čitalac

Desetak dana kasnije, tokom posete Zlatiborskom okrugu i nakon požara u Termoelektrani „Nikola Tesla B1″, još jednom mu je poručio:

“Do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda Mićo, nešto drugo da radiš“.

Usledili su praznici, a Mića je pokazao da mu se baš i ne ide.

Zatim su predstavnici nekoliko privatnih firmi, koje posluju sa Elektroprivredom Srbije, uputili pismo predsedniku Aleksandru Vučiću sa molbom da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio do sad Milorad Grčić.

Milorad Grčić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Oni su uputili podršku Grčiću, uz napomenu da su njegova energija, organizacione sposobnosti i konstruktivni pritisak u svim tehnološkim procesima omogućili da se brojni remonti završe pre roka.

Direktori, koje su uputili pismo predsedniku Srbije, predstavnici su privatnih izvođača koje godinama unazad EPS angažuje na različitim poslovima. Značajan broj ovih firmi je iz Obrenovca, rodnog mesta Milorada Grčića i opštine koja je, zbog energetskog kolapsa u decembru, ostala bez struje i grejanja.

Možda bi ovo pismo i urodilo plodom da 10. januara nije došlo do novog požara, ovog puta u RB Kolubara, kad je izgoreo bager u vrednosti od 18 miliona evra, što je samo poslednja u nizu tragedija nastala zbog nestručnosti nadležnih u Elektroprivredi Srbije.

Dva dana nakon poslednje havarije, Milorad Grčić je podneo ostavku, ali se, po svemu sudeći, nije povukao iz preduzeća koje pod njegovom upravom doživeo milionske gubitke.

BONUS VIDEO: Vučić u Novoj Varoši predlaže Grčiću da od Nove godine radi nešto drugo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare