Foto: Vesna Lalić, Printscreen

Smenu izvršne vlasti u EPS-u, koja je bila jedan od prvih poteza novog direktora Miroslava Tomaševića, u sindikatima vide kao "obračun sa Grčićevim kadrovima", ali i kao formiranje novog tima novog direktora, bez tendencije da je reč o smeni rukovodilaca iz prethodnog perioda. Sindikati se za sada ne usuđuju da mnogo prognoziraju poteze novog direktora, uz ocenu da je "oporavak EPS-a, najteži zadatak u Srbiji".

Za novog direktora korporativnih poslova u EPS-u, Miroslav Tomašević postavlo je Zoranu Stojković, koja je tu funkciju obavljala kratko, tokom 2016, da bi je već u januaru sledeće godine Grčić smenio.

Upravljanje korporativnim poslovima u EPS-u, Grčić je 2021.  poverio Katarini Mijuk. Novi direktor Miroslav Tomašević je, međutim, smenio Katarinu Mijuk, a kako će se novo rukovodstvo pokazati sa svim nasleđenim problemima, u sindikatima EPS-a, za sada ne mogu previše da procenjuju, ali ipak očekuju neke promene.

Đorđević: Nova (stara) direktorka dobro rešenje

Predstavnik Sindikata radnika EPS-a i bivši (smenjeni) šef te sindikalne organizacije, Milan Đorđević, za naš portal kaže, da sve probleme koji postoje u EPS-u „gleda kroz prvog čoveka“, te da je Milorad Grčić glavni krivac za havariju u EPS-u, a uz njega i njegovi prvi saradnici. Đorđević je podsetio na aferu u EPS-u, u kojoj je, kako kaže potrošeno dva miliona evra za nabavku softvera i opreme za prisluškivanje i istako da se „Grčić više bavio špijunažom, a ne proizvodnjom struje“, što je na kraju dovelo do kolapsa sistema.

Dodaje i da je „vraćanje Zorane Stojković na svoje staro direktorsko mesto, dobar potez“.

On je naveo da je zbog posledica havarije, za koju je prema njegovom mišljenju Grčić glavni krivac, do sada potrošeno ,,sigurno 500 miliona evra‘‘ za uvoz struje, ali zaključuje de će se konačna računica znati tek po završetku grejne sezone.

Dragoslav Ljubičić, član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike ,,Nezavisnost‘‘, bio je uzdržaniji kada je u pitanju promena rukovodstva i smaatra da nije u pitanju smena Grčićevih kadrova, već da „novi direktor pravi svoj tim“.

Ljubičić: Bilo je boljih rešenja od Zorane Stojković

Sindikalac Dragoslav Ljubičić, ističe da kao neko ko je 30 godina u EPS-u i sindikalnom aktivizmu ima pravo da izrazi svoj stav, pa o novim kadrovskim promenama kaže da je bilo ,,boljih i kvalitetnijih kadrova‘‘ za upravljanje korporativnim resursima.

Prema njegovom mišljenju, Zorana Stojković je „utemeljivač gubitka socijalnog diijaloga u EPS-u“, koji je započet tokom njenog prvog mandata, a taj svoj stav objašnjava činjenicom da je kao predstavnik sindikata više puta zahtevao otpočinjanje socijalnog dijaloga, ali da nije naišao na pozitivan odgovor.

Sa druge strane, za smenjenu direktorku Katarinu Mijuk kaže da „ne zna da li je uopšte i postojala, jer se nivo korporatvnog upravljanja u EPS-u, nije ni video“.

„Ona nije radila svoj posao kako treba, a u tom resoru je postavljanje kadrova i selekcija kadrova. Upravo je ta selekcija i dovela do onoga što smo doživeli. Pa, oni su postigli rekord u Elektroprivredi Srbije, niko pre njih nije uspeo da u jednom danu ugasi osam kopova. Ja ne mislim da sada Tomašević smenjuje Grčićeve kadrove, ja mislim da on pokušava da napravi svoj tim, jer ima zadatak da oporavi Elektroprivredu Srbije“, istako je Ljubičić.

On kaže i da je oporavak EPS-a, u ovom trenutku verovatno najteži zadatak u celoj Srbiji, jer treba povratiti Elektroprivredu da proizvodnjom zadovolji potrebe potrošnje, da radi efikasno i pouzdano, a kako je dodao „o izvozu i da ne pričamo.

Ministar Antić je kriv za EPS, a niko ga ne dira

Ljubičić objašnjava da su se za sve probleme u EPS-u, „kola slomila na Grčiću‘‘ i dodaje da bez namere da na bilo koji način traži opravdanje za njegove postupke, najveće krivce, „pravno formalno treba tražiti u Vladi Srbije“.

„Za sve što se desilo u EPS-u, formalno pravno najveći krivac je premijerka Ana Brnabić, jer je to v.d. stanje bilo neodrživo. Istu težinu propusta, možda čak i veću, treba da snosi Aleksandar Antić, koga iz nekog razloga svi zaboravljaju. To je čovek koji je vodio Minisatrstvo energetike četiri godine, isto koliko je i Grčić bio vd direktor. Zbog toga, pozivam nadležne držane organe da ispitaju ulogu Aleksandra Antića u uništavanju elektr-energetskog sistema“, zaključio je sindikalac Ljubičić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare