TENT Obrenovac Foto: Nova.rs

Predsednik Srbije nam je objasnio i kako smo završili u blatu. Dok nadležna ministarka poručuje da će energetska kriza da potraje, stručna javnost nema dilemu da energetski sistem u Srbiji zasnovan na uglju nije ni čist, ni pouzdan, ni održiv, ni stabilan.

Posle kolapsa, ni država više ne može da sakrije energetsku prognozu za ovu zimu: valjamo se u živom blatu.

Energetski sistem doživeo je poraz jednak onom iz 1999, tada su padale bombe, 2014, tada je padala stogodišnja kiša, a sada je pao prvi sneg. Građanima pao mrak na oči, a predsedniku na pamet pada pomračenje, odnosno, blekaut, kako je sam rekao. Vučić prvo duboko uzdahnuo, pa objasnio ko je kriv.

„U EPS-u nisu vodili računa o tome koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti svih šest blokova u TENT-u“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Oni koji su nam dostavili snimak nazvan šta se trenutno spaljuje u kotlovima, zartažili su anonimnost. Pišu da je TENT praktično ostao bez uglja, i da se, kako kažu, blato koje stiže meša sa mazutom i naftom kako bi dobilo neku kalorijsku vrednost. Sa kolubarskih kopova poručuju mi kopamo, radimo.

„Nismo mi krivci što je u Obrenovcu trenutno milion i 200 hiljada tona na deponiji, stoji tamo već tri, četiri meseca usled remonta i ostalog i sad je neko pustio taj ugalj, a u njemu ima zemlje i svega i tako blokirao. Znači nije samo Kolubara kriva, nije problem, kako kažu, u dopremi uglja, pa mi radimo“, navodi Goran Žarković iz sindikata Kolubare.

PROČITAJTE JOŠ

Stručnjaci objašnjavaju da Srbija danas ne može da ima ni onoliko količina, ni onako kvalitetnog uglja, kao kada su 1970. otvoreni kopovi – snosimo posledice jer nam ukupna energetika, kao nigde u Evropi, zavisi od 51 odsto lošeg uglja.

„Da li je moglo nešto da se učini? Moglo je, ali ne samo u tom pogledu da se izgrade novi termokapaciteti na ugalj, jer uglja više nema i nije dovoljno kvalitetan. Dakle naš energetski sistem zasnovan na uglju niti je čist, niti je pouzdan, niti održiv , niti stabilan“, kaže profesor ekonomije u penziji Petar Đukić.

„Zato smo mi uvozili enormne količine električne energije i srećom pa smo se brzo snašli“, rekao je Vučić.

„Od oktobra do juče, NIS, Srbijagas i EPS zajedno su neto kupili preko pola milijarde evra deviznih sredstava za uvoz energenata. Do kraja decembra treba, po informacijama koje danas imamo, da kupe još 250 miliona evra“, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

A nadležna ministarka poručuje – Hjustone, imamo problem.

„Predsedniče, on se neće završiti ni danas ni sutra ni u ponedeljak trajaće sigurno, sigurno najmanje još mesec i nešto dana“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

A uporedo sa smenama, iz EPS-a poručuju da će obezbediti dovoljno struje i za građane i privredu i da ne očekuju nestašice ili restrikcije. Kolaps, bilo pa prošlo.

BONUS VIDEO: Tent Obrenovac linija za ugalj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare