Dalekovod struja
Dalekovodi struja Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Već kasnimo sa planom štednje električne energije - ne samo da bismo uštedeli novac, jer smo uvozili i tokom letnjeg perioda a struja je i deset puta skuplja nego prošle godine - nego je i pitanje da li će biti dovoljno električne energije, kaže za Infobiz Željko Marković, lider za energetiku u konsultantskoj kući Dilojt.

On ističe da je štednja struje trebalo da počne već posle zime, jer smo mogli da je uštedimo i tokom leta.

„Gašenje rasvete na javnim objektima koje je stupilo na snagu pre dva dana, prva je mera štednje električne energije koju je preduzela Vlada Srbije. Iz Ministarstva energetike tek najavljuju da će predložiti i neke nove, poput korišćenja led rasvete ili zamene stolarije i prelaska na sa grejanja na struju na drugi vid grejanja.

Koliko moramo da uštedimo da bismo imali dovoljno struje tokom zime, kada je trebalo napraviti plan štednje, može li potrošnja u domaćinstvu biti znatno smanjena?

„Mi imamo 20 gigavatsati dnevno koji nedostaju, a tokom vrelih dana imali smo skok u potrošnji od 15 gigavat sati. Te mere štednje treba da obuhvate sve segmente u privredi bi takav plan trebalo napraviti koji ne bi ometao proizvodnju, da ne bismo ušli u recesiju u koju sada ulazi Evropa“, ocenio je lider za energetiku u Dilojtu.

Što se tiče proizvodnje, tu nema, dodaje, mnogo delotvornih mera.

„Ali što se tiče uslužnog segmenta, zašto bi morale radnje da rade nedeljom, ili do 22 časa? Kada bi se skratilo njihovo radno vreme, bila bi ostvarena znatna ušteda. Iskustva iz epidemije nam govore da se tada zbog izmenjenog režima rada trgovina, trošilo 20 odsto manje struje. To je inače uobičajeno radno vreme u nekim evropskim zemljama. To ne bi uticalo na komfor ljudi, a uštedelo bi se u tom sektoru 10 odsto. Inače, naš cilj treba da bude 10-15 odsto uštede u svim sektorima i kod domačinstava, industriji i uslužnim delatnostima, za to je potreban sveobuhvatan plan, trenutno kasnimo sa tim“, naveo je Željko Marković.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Lakićević: Ne zna se da li gore stojimo sa strujom ili gasom, kriza veća u slučaju hladnoće

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare