Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT/Edmund Kijonka / Česká ilustrační fotografie / Profimedia/EPA/NARENDRA SHRESTHA/Promo

Vlast nas uverava da će zima proći bez restrikcija struje, ali stručnjaci koji su upućeni u globalnu energetsku situaciju, kao i stanje u EPS-u, ovaj scenario ipak ne mogu da isključe. Sagovornici Nova.rs nisu optimisti i misle da ćemo teško uspeti da izbegnemo nestašicu struje i restrikcije. Kako kaže stručnjak za energetsku politku Miodrag Kapor, kada su u pitanju restrikcije struje u Srbiji, ta mogućnost nije isključena. Ipak, on naglašava da se o tome može jedino spekulisati, te da niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će restrikcija biti.

Prema njegovim rečima, u mnogim državama postoje određene mere za štednju električne energije. Kada restrikcije struje postanu neizbežne, prva na udaru je teška industrija, iako se ni tada ne dešava kompletna obustava proizvodnje. Tek onda na red dolaze domaćinstva.

„Restrikcije u Srbiji su moguće, i situacija na polju energetike ne mora da se menja, dovoljno je da ostane ovakva kakva trenutno jeste – svakako je to opcija koja je moguća“, kaže Kapor.

Kako dalje objašnjava, država gubi veliki novac za uvoz svakog kilovat-časa, a već je najavljeno da će Srbija samo iz Azerbejdžana do marta naredne godine uvoziti od 1.200 do 2.400 megavat-časova na dnevnom nivou. Prema procenama Fiskalnog saveta, za čitavu grejnu sezonu država će izdvojiti između 500 i 550 miliona evra za uvoz električne energije. Procenjuju i da će Srbija tim novcem platiti 2.000 gigavat-časova struje iz uvoza.

„Tu se postavlja pitanje budžeta Srbije, kao i kakva je naša kreditna mogućnost. Kamate ‘skaču’, iako još uvek nisu porasle drastično, ali je pitanje da li će budžet naše države to moći da podnese“, kaže Kapor.

Kako za Nova.rs kaže član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ u termoelektrani „Nikola Tesla“, Dragoslav Ljubičić, „realna i normalna opcija“ za ovu zimu jesu restrikcije električne energije.

„Ludilo je da se uzimaju krediti kako bi EPS kupovao električnu energiju po ceni od 750 evra, a prodavao ju je za 45 evra po megavat-času. To se radi jednostavno jer EPS nema novca. Oni pokušavaju da uvezu, ali sve je nedovoljno, potrebne su ogromne količine struje za ovu sezonu. Trenutno nema izgleda da će država proizvoditi više struje, čak je i hidro potencijal takav kakav je – smanjen za 20 do 30 odsto“, kaže Ljubičić.

Da li je prekasno da država reaguje?

Upitan da li postoje mere koje država može da preduzme kako do restrikcija ne bi došlo ili je za to prekasno, Kapor kaže da nije kasno, samo je potrebno da mere budu agresivnije. Dodaje i da gašenje dekorativne rasvete na zgradama državnih institucija predstavlja malu uštedu, ali da je u ovakvim situacijama i mala ušteda bolje od preteranog trošenja.

„Za ovakve ili neke druge mere nije kasno, za njih nikada nije kasno. Gašenja dekorativne rasvete su male uštede, ali i one su dragocene, jer je svaki kilovat-čas električne energije dragocen“, kaže on.

S druge strane, Ljubičić nije saglasan. On, naime, smatra da trenutno ne postoji apsolutno ništa što država može da uradi da bi sprečila restrikcije.Kapor ističe i da još uvek nije kasno, te da država može da reaguje, i to agresivnijim pristupom i poboljšanjem energetske efikasnosti.

Šta država treba da uradi, kako da uštedimo struju?

Kapor objašnjava da poboljšanjem energetske efikasnosti može da se uštedi i 40 odsto električne energije. Ističe da nam to omogućavaju tehnička dostignuća koja je potrebno iskoristiti.

Miodrag Kapor Foto:N1

„Ta dostignuća ne vide obični ljudi, ali ona postoje. Primera radi, toplotne pumpe koje se koriste u Japanu i Koreji su veoma efikasne. Na njih treba da se ugledamo u tom smislu, jer im je energetska efikasnost bolja nego u državama zapadne Evrope“, kaže Kapor.

Naš sagovornik se pita i kome je u interesu da se u mere štednje ne ide agresivno. Ostaje i pitanje da li je razlog tome manjak struke ili nedostatak razgovora za relevantnim organima i institucijama.

Država nam duguje izvinjenje

Član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ u termoelektrani „Nikola Tesla“, Ljubičić kaže da jedino što država može i treba da uradi jeste da javnosti objasni zašto su restrikcije uopšte i moguće.

„Mogu barem jednom, u svojoj deset godina dugoj vlasti da budu iskreni prema narodu i kažu: ‘Zeznuli smo stvar, ali popravićemo, postupaćemo prema uputstvima stručnjaka’. Moraju da objasne narodu da je situacija krajnje poražavajuć“, zaključuje naš sagovornik.

Dragoslav Ljubičić. Emisija Utisak nedelje
Dragoslav Ljubičić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Vučić kaže da nema razloga za brigu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da ne postoje planovi za restrikcije struje, ali da je situacija u toj oblasti izuzetno teška.

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Ne planiramo da idemo sa isključenima ali oni gradjani koji budu štedeli imaće dramatičan popust na svojim računima. Ko ove jeseni i zime bude potrošio manje nego u istom mesecu prošle godine imaće popust jer nam je to isplativije. To će biti na dobrovoljnoj bazi i račun od recimo 4.000 dinara biće 3.000 dinara, pošto ćemo da zaradimo time što nećemo morati da uvozimo struju po mnogo većim cenama“, rekao je Vučić.

Iz „EPS-a“ su za Nova.rs rekli da nemaju u planu restrikcije struje, niti bilo kakva isključenja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sa istim pitanjem, da li će biti restrikcija, obratili smo se i Ministarstvu energetike.

Kako navode, one nikada nisu bile planirane.

„Planovi i aktivnosti Ministarstva rudarstva i energetike isključivo su vezani za povećanje proizvodnje električne energije, smanjenje uvoza i realizaciju već donetih programa u oblasti povećanja energetske efikasnonsti i postavljanja solarnih panela, a u narednom periodu i kroz preporuke koje se tiču ušteda u potrošnji“, naveli su za Nova.rs iz Ministarstva.

BONUS VIDEO Stevanović: Kad se pominju štednja i restrikcije to mora da utiče na rejting

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare