Zeleznica Srbije Telekom Srbije
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Državno preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“ donelo je neobičnu odluku da „Telekomu Srbije“, takođe državnom preduzeću, u ovoj godini plati troškove za telefoniranje i internet i za sledeću, 2022. Ova odluka, u koju je „Nova“ imala uvid, doneta je samo nekoliko dana nakon što je usvojen plan javnih nabavki za 2021. a u kojem je planiran trošak samo za ovu godinu.

Ključno pitanje u ovom slučaju je zašto se „Telekomu Srbije“ plaća avansno usluga koja će biti korišćena tek sledeće godine. Ono što čitav posao čini dodatno zanimljivim, jeste informacija da je provobitan plan javnih nabavki „Infrastrukture železnice Srbije”, u kome je odlučeno da se „Telekomu“ novac uplati samo za tekuću godinu, promenjen kako bi se odmah pare uplatile i za 2022. godinu.

Pročitajte još...

U Odluci donetoj 23. jula 2021. razlozi za takvu odluku nisu navedeni. U dokumentu piše da se menja iznos, odnosno da će za usluge fiksne, mobilne telefonije i interneta biti plaćeno 55,6 miliona dinara, umesto prethodno planiranih 27,8 miliona.

Navedeno je da se jedna polovina odnosi na 2021. godinu a druga na 2022.

Foto:nova.rs

Za sada je poznato da se na avansno plaćanje „Telekomu Srbije“ odlučila „Infrastruktura železnice Srbije”. Spisak preduzeća bi mogao da bude duži.

Ono što izaziva sumnju kada je reč o ovakvoj odluci jednog državnog preduzeća je činjenica da se novac unapred uplaćuje „Telekomu“ koji „nemilice“ troši novac na brojne projekte.

U prethodnom periodu prisustvovali smo svojevrsnoj ekspanziji poslovanja državnog „Telekoma“, koji novcem svih građana Srbije otkupljuje sve dostupne medijske sadržaje, ne pitajući za cenu. Jedna od novijih poslovnih odluka bio je otkup prenosa engleske Premijer lige, koju su platili 600 miliona evra za šest godina, odnosno 100 miliona evra po sezoni.

Podsetimo, u januru je otkriven tajni sporazum „Telekoma Srbije“ i „Telenora“, čiji je cilj slamanje SBB-a i gušenje slobodnih medija.

Poznato je da „Telekomu“ u novim poslovnim poduhvatima svesrdnu podršku pružaju najviši državni funkcioneri, uključujući i samog predsednika Vučića. Uz političku podršku, tu je i finansijska koja stiže od javnih preduzeća, a novoustaljena praksa pokazuje da su neki od njih počeli da pune budžet „Telekoma“ godinu dana unapred,  kako bi se zakrpile finansijske rupe nastale pomahnitalom potrebom da se po svaku cenu eliminiše konkurencija.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare