Foto: EPA/EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je danas da zbog žica na dalekovodima ugine ili se povredi veliki broj ptica, dok je smrtnost zabeležena kod 380 vrsta ptica, ugroženih i neugroženih.

Jedna od najvećih pretnji divljim pticama su strujni udari i sudari sa žicama dalekovoda koji uzrokuju hiljade uginuća i povreda koje bi se mogle izbeći.

„Usled trenutne klimatske i ekološke krize, potreba za zaštitom divljih životinja na našoj Planeti postala je važnija nego ikad“.

Cilj projekta „Life Danube Free Sky“, je široka međunarodna saradnja duž jednog od najvažnijih selidbenih koridora, mesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Evropi – reke Dunav.

Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Kako se navodi u saopštenju, projekat je zvanično počeo 1. septembra i podržan je iz programa „Life“ Evropske unije, dok će u narednih 5 godina, 15 partnera iz 7 zemalja razviti snažnu saradnju i primeniti najefikasnija rešenja kako bi se sprečila stradanja ptica.

Takođe, povećaće se vidljivost više od 245 km visokonaponskih dalekovoda, a više od 3.200 najopasnijih dalekovodnih stubova u projektnim područjima biće izolovano kako bi se obezbedila sigurnost ptica.

Na 2.074 km projektnog područja „Life Danube Free Sky“ biće postavljeno 8 tipova nadzemnih dalekovoda opasnih za ptice, dok uticaj ove velike mreže dalekovoda predstavlja ozbiljnu pretnju za zimujuće i gnezdilišne populacije ciljanih 12 vrsta ptica.

Kako navode u saopštenju, ugradnjom preusmerivača leta ptica i izolacijom opasnih stubova u 23 Natura 2000 područja i 9 međunarodno značajnih područja za ptice, ovim projektom će biti sprečeno da oko 2000 jedinki ciljnih vrsta (i još mnogo drugih) godišnje strada usled kolizije i elektrokucije.

Takođe, projektni partneri u Srbiji su Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i Operator distributivnog sistema „EPS Distribucija“.

Ovim projektom je predviđeno da Eps Distribucija radi na izolaciji 400 najopasnijih stubova i postavljanju oko 3.000 preusmerivača leta ptica na odabranim trasama dalekovodnih linija.

„Izuzetno smo srećni što je Evropska komisija odobrila sufinansiranje našeg projekta i omogućila nam da radimo u velikom međunarodnom timu“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanja ptica Srbije.

„Po prvi put u Srbiji ćemo primeniti najbolje evropske prakse u zaštiti ptice na elektroenergetskoj mreži i kroz partnerstvo sa EPS Distribucijom osigurati uspešno snabdevanje električnom energijom i bezbedno okruženje za ptice“, rekao je Ružić, a piše u sopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare