Užice parking, asfaltiranje, predizborna kampanja
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prošlo je 23 godine od kada, u samom centru Užica, bombardovanju svedoči rupa koja je ostala posle porušene pošte tokom NATO agresije. Užičani su je nazvali „Mrkonjića bara“, zbog obećanja nekadašnjeg, već pokojnog ministra, da će se površina privesti nameni. Neuređana površina se koristi kao parking od koga je javno preduzeće ubiralo prihod. Vlasti navodno nisu mogle ništa uraditi na njenom uređenju jer grad nije vlasnik parcele. Iako se u vlasništvu ništa nije promenilo, pre nekoliko dana su krenuli radovi na asfaltiranju, što će Užičani platiti blizu četiri miliona dinara, bez PDV-a. Zašto se baš sada, pred izbore, radi nešto što nije konačno rešenje i zašto građani ulažu novac u tuđu imovinu, Nova.rs je pokušala da sazna od nadležnih.

Prelepa zgrada užičke pošte, koja je bila deo ambijentalne celine Trga partizana, porušena je NATO bombama 1999. Parcela je prvobitno bila u vlasništvu JP Pošta Srbije, a 2009. godine vlasništvo je preneto na Republiku Srbiju. Pojavila su se i tri privatna lica koja su recesijom upisana kao vlasnici manjeg dela parcele. Na razorenoj površini smenjivale su se posete ministara i predstavnika gradske vlasti, padala su obećanjima o izgradnji funkcionalnog objekta koji će sadržati podzemne garaže i dobrim delom rešiti problem nedostatka parking mesta u ovom gradu. 

Godinama se postavljaju pitanja: Zašto se prostor ne privodi nameni? Da li Grad Užice radi na tome da ona pripadne gradu i da se stavi u funkciju objekta koji će imati opšti interes? Do kada će ona biti ruglo grada i zašto je to tako?

Užice parking, asfaltiranje, predizborna kampanja
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Najčešći odgovor bio je da parcela nije u vlasništvu grada i da nije moguće raditi bilo šta, niti ulagati novac u prostor koji ne pripada gradu i građanima Užica. Pre godinu dana gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, za naš portal rekla da se sa Direkcijom za imovinu vode pregovori kako bi parcela prešla u vlasništvo grada i prestala da bude ruglo Užica zbog čega joj se često oraćaju sugrađani.

„Nećemo odustati od traženja načina da taj deo pređe u naše ruke i da tu lokaciju privedemo nameni. To 22 godine stoji u takvom stanju i nezadovoljstvo naših sugrađana i svih nas je opravdano jer je to mesto u centru i treba da bude ogledalo grada“, rekla nam je aprila prošle godine gradonačelnica.

Kao neuređen parking, parcelu godinama koristi JP „Bioktoš“ koje njen zakup i dalje plaća Pošti Srbije. Direktora Pošte Užice, prošle godine, pitali smo da nam objasni zašto je to i dalje tako? 

Užice parking, asfaltiranje, predizborna kampanja
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Zato što je Pošta Srbije davno sa ‘Bioktošem’ sklopila ugovor, on i dalje važi a ne znam kojim ugovorom je preneto Pošti da za to uzima naknadu. Slažem da se taj prostor treba privesti nameni i da se već taj problem davno trebao rešiti. Trebalo je da se bar asfaltira pošto se koristi kao parking, ali mi to ne možemo da uradimo jer je to vlasništvo Republike Srbije, grad ne sme tu ništa da radi“, rekao nam je direktor Pošte u Užicu, inače član Gradskog veća za saobraćaj. 

PROČITAJTE JOŠ

Posle godinu dana, kako saznajemo iz Službe za katastar nepokretnosti, u vlasničkoj strukturi parcele KP 5067 KO se ništa nije promenilo. Površina od 1.667 metara kvadratnih, u istom procentu od 83% pripada Republici, a 17% privatnim licima. JP „Bioktoš“ zakup i dalje plaća Pošti Srbije u iznosu od oko 160.000 dinara mesečno i vrši naplatu parkinga po satu. Promenio se samo stav lokalne samouprave, koja „nije smela“ ništa da radi na zemljištu čiji nije vlasnik. Ovih dana, u samom jeku predizborne kampanje, krenuli su radovi na asfaltiranju ove površine, što će iz budžeta platiti građani Užica i to sa 3.882.200 dinara plus PDV.

Zašto se lokalna samouprava na taj korak odlučila baš sada, uprkos svim ranijim obrazloženjima i zašto građani Užica ulažu budžetski novac u prostor koji nije njihovo vlasništvo već Republike i privatnih lica? Ponovo smo pitali Šiljkovića koji je u međuvremenu postao i poverenik SNS za Užice.

“Grad je dobio saglasnost Direkcije, da može da asfaltira taj prostor, kako bi korisnicima parkinga učinio mesta za parkiranjem prijatnijim, i kako ne bi bilo negodovanja od strane korisnika parking usluga. Do sada je uvek bila praksa da Grad Užice ‘Bioktošu’ daje sređen prostor na upravljanje, a ‘Bioktoš’ vrši njegovo osnovno održavanje. Parking će se plaćati i dalje po istoj ceni, bez promene. Mislimo, da će građani biti zadovoljniji kada se parking uredi, i da će pozitivnim oceniti ovaj potez”, odgovorio je Šiljković.

Užice parking, asfaltiranje, predizborna kampanja
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nema sumnje da će vozači, koji godinama sa parkinga izvoze blatnjave i prašnjave automobile biti zadovoljni, jer im nikada nije ni bilo jasno zašto i kako se naplaćuje parking na takvoj površini. Pitanje je da li su tom odlukom zadovoljni ostali građani Užica koji će to platiti? Druge parking površine koje se daju na upravljanje “Bioktošu”, o kojima Šiljković govori, su u vlasništvu Grada Užica a ne republička i privatna imovina. 

Pitali smo i zašto Pošta Srbije, koja naplaćuje kiriju „Bioktošu“, ili Republika koja je vlasnik, nisu uredila prostor? Nismo od Šiljkovića dobili odgovor ali ni navodnu pisanu saglasnost Direkcije za imovinu o asfaltiranju. Postajanje takve saglasnosti nije poznato ni Odeljenju za urbanizam grada Užica, a kako nezvanično saznajemo, ona i ne postoji. Onog trenutka kada parcela dobije novog vlasnika, a to može biti već sutra, na parkingu će nići gradilište a novac kojim su Užičani debelo platili asfaltiranje, biće bačen.

Šiljkovića smo pitali i da li je ovo samo deo predizborne kampanje i zavaravanje Užičana, stvaranjem slike da će se 23-godišnji problem konačno i trajno rešiti? Ni na to pitanje nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Užice Uprkos obećanju aerodrom Ponikve bez aviona i letova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar