Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Srbiji je od koronavirusa danas preminula još 41 osoba. To je najveći broj žrtava još od 5. januara ove godine, kada smo "ispraćali" treći talas koronavirusa. Broj zaraženih stagnira, ili proteklih dana opada, ali broj preminulih raste. Glavna sestra u KBC Dr Dragiša Mišović Nataša Bogunović smatra da je uzrok to što se javlja sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

„Pacijenti dolaze sa obostranim pneumonijama, imamo i dosta starijih ljudi sa raznim komorbiditetima. Jači su simtomi“, objašnjava naša sagovornica skok u broju umrlih. Ona primećuje i brz razvoj simptoma, pa se već trećeg ili četvrtog dana javlja obostrana pneumonija.

„Kod nas dolaze i intubirani pacijenti iz drugih ustanova. Postoje ponekad i neki hiruški problemi kod pacijenata, pa ih mi operišemo i pored korone“, to su sve oklonosti koje mogu i da budu presudne za fatalni ishod na kraju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi uradimo otpust i odmah zatim radimo i prijem. Još uvek je veći broj pacijenata koje primamo u bolnicu u odnosu na one koje puštamo iz bolnice“, objašnjava Bogunović kako izgleda trenutno stanje i kapaciteti u njenoj bolnici. Tu su, dodaje, pacijenti svih uzrasta, a sve je više mladih ljudi.

Doktorka Anđela Gavrilović, koja je prošle dve nedelje dežurala u KBC Zvezdara, kaže da je situacija u bolnici bolja nego što je bila u decembru, pre svega zahvaljujući tome što su lekari bolje organizovani, ali je intenzivna nega u ovoj bolnici trenutno puna.

Foto: N1

Ona smatra da je broj umrlih veliki zato što je veliki broj kovid pozitivnih pacijenata na respiratorima. Oni koji su na veštačkoj ventilaciji već nedelju ili dve u ovim trenucima gube bitku sa koronom.

Statistika je poslednjih dana neumoljiva. I prošle nedelje smo imali 41 umrlog pacijenta, a juče i tokom vikenda 37, odnosno 39. Juče je u Srbiji evidentirano još 3.889 slučajeva koronavirusa, danas nešto više od 4.500, ali četvrti talas i dalje nismo uspeli da obuzdamo.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare