Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/Googlemaps

Studentska poliklinika, Zavod za plućne bolesti i Prirodnjački muzej imaju nešto zajedničko - sve tri ustanove nalaze se u zgradama na atraktivnim lokacijama u Beogradu, gde svaki kvadratni metar može dobro da se unovči, i sve tri se nalaze na spisku za optimizaciju, reorganizaciju, unapređenje ili - iseljenje?.

Ministarstvo zdravlja početkom februara je počelo završne javne konsultacije o Nacrtu plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite (Masterplan).

Ovim planom je, između ostalog, predviđeno da Studentska poliklinika, koja se nalazi u Krunskoj ulici, bude pripojena Domu zdravlja Vračar, kao i da Zavod za plućne bolesti i TBC bude pripojen Kliničko-bolničkom centru Zvezdara.

Foto: google.maps

Kako je navedeno, cilj plana, koji je predstavljen putem onlajn prezentacije, je da se “u narednih 15 godina, kroz novu organizaciju zdravstvenog sistema, obezbedi poboljšanje kvaliteta, pristupačnosti i efikasnosti zdravstvene zaštite i povećanje ekonomske efikasnosti zdravstvenog budžeta”.

Povezane vesti:

Međutim, nije isključeno da je lokacija bila kriterijum za izbor ove dve ustanove.

„Ne vidim koji je smisao te racionalizacije sem da nas zaposlene preuzme KBC Zvezdara, a zgrada ostane na izvolite”, rekao je za Nova.rs dr Dejan Žujović, načelnik dnevne bolnice u Zavodu kometarišuću ovu nameru države.

Podsetio je da nije prvi put da se priča o gašenju Zavoda i njegovom preseljenju, već da je slična stvar pokušana 2011. i 2012. godine.

“Bili smo zatvoreni zbog iste priče i na jedvite jade smo uspeli da ponovo otvorimo Zavod. Ranije je postojao plan da se preselimo u Batajnicu, na mesto gde je sada bolnica za kovid. Tu je trebalo da smeste i Zavod za kožne i venerične bolesti i Gerontološki centar, da bace sve negde na livadu, a da uzmu te tri lokacije koje su savršene”, objasnio je Žujović.

Na savršenoj lokaciji, na uglu ulica Krunske i Braće Nedić, nalazi se i Studentska poliklinika, smeštena u velelepnoj zgradi, staroj skoro jedan vek.

Foto:Filip Karinčanić/Nova.rs

Nakon što je javnost saznala je da je njeno gašenje previđeno Masterplanom, o kom se javna rasprava vodila onlajn, u vreme pandemije (dakle, više tajno nego javno) usledile su momentalne rekacije.

Istog dana pokrenuta je peticija koju je ubrzo potpisalo 35.000 građana, a najavljen je i protest.

Pre dva dana, kada su predstavnici Udruženja “Kreni-promeni” predavali potpise, obratio im se Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i rekao da je zvanični stav ministarstva na čijem je čelu da Studentska poliklinika neće biti ukinuta.

Slična sudbina juče je sačekala i Prirodnjački muzej, koji se takođe nalazi na Vračaru, u  Njegoševoj ulici.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prirodnjački muzej juče je saopštio da će uskoro izgubiti svoj 125-godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, te da će postati radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Povezane vesti:

Stručna javnost, političke stranke i građani istog dana su se javno usprotivili ovim namerama, a pokrenuta je i onlajn peticija, u čijem obrazloženju je navedeno da se takav “anticivilizacijski čin” ne sme dozvoliti.

Ministarstvo kulture je već danas reagovalo tvrdeći da gašenja Muzeja neće biti i da su u pitanju “izmišljotine“. Dodali su, međutim, da će za tu ustanovu biti napravljena nova zgrada i to ne na Vračaru, već na Novom Beogradu.

Ovo bi bio elegantan način, koji državi pruža mogućnost da “isprazni” zgradu u Njegoševoj ulici, u kojoj je od 1904. do 1938. godine, kada je u nju smešten Prirodnjački muzej, bila Privatna gimnazija sa internatom prof. Vladimira Zdelara, a zatim i ženska gimnazija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare