Foto: Printscreen Youtube/ ben sedin, N1

Studentske poliklinike u univerzitetskim centrima biće pripojene lokalnim domovima zdravlja - tako bar predviđa plan optimizacije zdravstvenih ustanova. I mada resorno ministartstvo kao jedan od ključnih razloga za ovakvu odluku navodi poboljšanje zdravstvene zaštite, iz ugla jednog studenta gašenje poliklinike predstavlja ozbiljan problem. Posebno će u nezavidnoj situaciji biti studenti iz unutrašnjosti. 

Tako će, recimo, u Beogradu Studentska poliklinika biti pripojena Domu zdravlja Vračar, pa će svi studenti Beogradskog univerziteta gravitirati ka toj zdravstvenoj ustanovi.

Marko Oljača iz Društva za održivu budućnost „Koraci“ ocenjuje za Nova.rs da je sasvim jasno da u nekom Domu zdravlja studenti neće dobiti kompletnu zdravstvenu uslugu koju dobijaju sada u Studentskoj poliklinici.

Foto: Printscreen Youtube/ ben sedin

„Student ode u dom zdravlja sa određenim problemom, i onda ga oni upućuju u neki od kliničko-bolničkih centara. Šta je sa studentom koji nije iz Beograda? Da li on ako mu treba internista, ili neki drugi specijalista, ili prijem u bolnicu, mora da se vraća u svoj rodni grad za razliku od sadašnjeg rešenja kada je sve te usluge mogao da dobije u poliklinici, koja ima čak i svoj stacionar“ pita Oljača.

Skup podrške u ponedeljak pet do 12

Skup podrške Studentskoj poliklinici i apel protiv njenog ukidanja planiran je za ponedeljak  22. februara u 11:55 časova, ispred sedišta ove ustanove u Beogradu, Krunska 57. Iz Društva za održivu budućnost „Koraci“ najavljuju da je to početak borbe za opstanak klinike.

Na isti problem ukazuju i u Omadinskoj mreži Srbije. Oni podsećaju da mnogi studenti iz unutrašnjosti koji se školuju u nekom od univerzitetskih centara, kao što su Beograd, Novi Sad ili Niš, obično nemaju prijavu boravka u tim gradovima.

„Gde bi se lečili studenti koji nemaju prijavu boravka, u koje domove zdravlja oni sada da idu? Koliko bi lečenje studenata u domovima zdravlja dodatno usporilo rad tih institucija, koliko bi se čekalo na preglede i koliko bi sve to prebukiralo kapacitete domova zdravlja“ upozorava  za Nova.rs Danilo Potparić iz Omladinske mreže Srbije.

On, međutim, navodi da su povodom ovog problema razgovarali sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i dobili obećanja da ipak neće doći do gašanje studentskih poliklnika.

Šta je sa savetovalištima Studentske poliklinike?

Studentska poliklinika u Beogradu, koja bi sledeće godine trebalo da proslavi svoj stoti rođendan, kako naglašava Marko Oljača, poznata je po svojim savetovlištima i preventivnim programima.

Foto: EPA-EFE/Mourad Balti Touati

„Svakako jedan od najboljih primera je njihovo Savetovališta za HIV, gde je otkrivena četvrtina slučajeva HIV-a u našoj zemlji. Jasno je koliki je značaj ovog savetovališta za naš zdravstveni sistem i kolika je šteta da se ono ugasi“ naglašava Oljača.

On pita kako će se nadalje pratiti zdravlje studentata i mlađe populacije, ukoliko brigu od njihovom zdravlju ukidanjem poliklinike raspačamo po različitim ustanovama.

„Upravo je svetski trend da se pri univerzitetima prave zdravstveni centri, koji vode računa o zdravlju mladih. Vi nešto takvo imate i to kao razvijenu ustanovu koja dobro posluje i u svakom slučaju je primer dobre prakse i odlučite da je ugasite“ upozorava Oljača.

Zato je, prema njegovim rečima, bilokakvo oduzimanje autonomije, spajanje, odvajanje, prestrojavanje ili pripajanje klinike Domu zdravlja ili drugoj ustanovi nedopustivo.

Oljača ne može da se otme utisku da ovaj postupak prema konkretno Studentskoj poliklinici u Beogradu nije neka vrsta odmazde zbog činjenice da su lekari koji tamo rade poznati po tome što su uvek bili spremni da principijeno istupe i ukažu na probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare