Foto:Filip Karinčanić/Nova.rs

Skup podrške Studentskoj poliklinici i apel protiv njenog ukidanja počeo je danas, u 11:55 časova, ispred sedišta ove ustanove u Beogradu, Krunska 57.

PROTEST UŽIVO MOŽETE PRATITI I NA NAŠOJ FEJSBUK STRANICI.

Kako javlja reporter Nova.rs, ispred poliklinike u Krusnoj ulici okupili se se studenti i lekari.

„Na grobu kapitala zidaćemo svima dom“, jedan je od transparenta vidljivih na protestu.

Predsednik Društva za održivu budućnost „Koraci“ Marko Oljača poručio je da „usmena obećanja“, poput onih koja su izneli ministar zdravlja i premijerka, „ne dolaze u obzir“.

„Protesti će trajati dok se ne donese odluka koja je zakonski utemeljena da se poliklinika neće ugasiti. Ovaj skup je početak borbe“, rekao je Oljača. Dejana, studentkinja iz Vranja, obratila se okupljenima i rekla da bi gašenje Poliklinike značilo da svi koji nisu iz Beograda ne bi mogli da imaju ovde specijalistčke preglede.

„Ja bih morala da putujem pet sati u jednom pravcu da bih mogla da odem na stomatološki ili ginekološki pregled“, poručila je Dejana.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ja zaista verujem da je ovo bila greška koju ćemo zajedno ispraviti. Studentska poliklinika i stacionar treba da ostanu, jer studentsko zdravlje nema cenu“, rekla je Mila Paunic, direktorka Poliklinike.

Protest pred Studentskom poliklinikom u Beogradu, onlajn peticija, protestno pismo premijerki, mnogobrojne objave u medijima i na društvenim mrežama – sve su to načini da se digne glas protiv promene statusa studentskih poliklinika u zdravstvenom sistemu Srbije.

Naime, planom optimizacije zdravstvenih ustanova, koja je u ovo vreme epidemije bila nekako u trećem planu dešavanja u zdravstvu, planirano je da se ove institucije za lečenje akademskih građana pripoje lokalnim domovima zdravlja. To umnogome komplikuje lečenje studenata, posebno oni koji su na studiranje u univerzitetske centre stigli iz nekih drugih gradova ili mesta širom Srbije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar