Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednica Vlade Republuke Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković održala je danas sastanak sa direktorom Prirodnjačkog muzeja Milanom Paunovićem, nakon kog je saopšteno da muzej neće izgubiti status samostalne nacionalne ustanove i postati radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

„Na sastanku je istaknuto da je Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti, koji će se uskoro naći pred Narodnom skupštinom Republike Srbije, definisao između ostalog i status Prirodnjačkog muzeja“, saopšteno je iz Ministarstva kulture nakon sastanka i naglašeno:

„Iz teksta Nacrta zakona je potpuno jasno da je to republička ustanova kulture i da će i nakon usvajanja ovog zakona nastaviti da radi u ovakvom statusu“.

Povezane vesti:

Navedeno je da su na sastanku razjašnjenje „sve izmišljotine koje su juče provejavale u delu javnosti“.

Direktor Muzeja i ministar kulture i informisanja su nakon toga, kako je saopšteno, razgovarali o daljim planovima rada sa posebnim osvrtom na planove vezane za izgradnju zgrade Muzeja.

„Ministarstvo kulture i informisanja za ovu godinu opredelilo je sredstva za raspisivanje konkursa za idejno rešenje za zgradu Muzeja koja je previđeno da bude na Novom Beogradu odlukom Skupštine grada Beograda“, navodi se u saopštenju.

Zamenik direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogadu Boris Ivančević izjavio je danas, posle sastanka s ministarkom Gojković „da je Ministarstvo jasno dalo do znanja da neće biti izmeštanja Prirodnjačkog muzeja“ i da „neće biti nikakvog pripajanja tog muzeja sa drugim institucijama“.

„Prirodnjački muzej će ostati kao matični za prirodno-kulturnu baštinu“, rekao je Ivančević novinarima pred Muzejom, i dodao da je to „veliki korak nakon perioda neizvesnosti“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ivančević je rekao da je „glavni problem muzeja to što nema zgradu“, ali nova bi bila „izuzetno skupa investicija… kao kada bi se gradila bolnica“.

Prethodnih dana je bilo vesti da su pripreme za prevodjenje Prirodnjačkog muzeja u status radne jedinice Zavoda za zaštitu prirode Srbije uveliko odmakle u Ministarstvu za kulturu i informisanje, bez konsultacija sa rukovodstvom i zaposlenima muzeja, povodom čega je reagovalo i više nevladinih organizacija iz sektora zaštite životne sredine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar