Foto: Printscreen/Twitter/Centar za lokalnu samoupravu/@onlineCLS

Sve je više udruženja i nevladinih organizacija koje ukazuju na važnost očuvanja Makiškog polja. Upozorenja i kritike čuju se sve glasnije, dok traje sednica Skupštine grada na kojoj se raspravlja o sudbini tog projekta za koji mnogi smatraju da bi mogao da ugrozi najvažnije beogradsko vodosnabdevalište. Oglasili su se Centar za lokalnu samoupravu i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Centar za Lokalnu samoupravu poručuje da se bori za beogradska izvorišta.

Ova nevladina organizacija podseća i na to zbog čega su reni bunari u Makiškom polju su dragoceni izvor čiste vode za Beograđane. Upozorava se i na to da će, ukoliko budu zgrožena vodoizvorišta, Beograd doživeti sudbinu Zrenajnina, koji decenijama ima problema s akvalitetom vode koja je neupotrebljiva.

Referendum

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, podseća na to da je više uglednih profesora iskazalo sumnju da se izmenama plana kojima se omogućava gradnja na području Makiškog polja ugrožava budućnost vodosnabdevanja Beograda.

„Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Tim „Kreni-Promeni“ zahtevaju da se povodom ovog pitanja, kao i pitanja eventualne gradnje na Košutnjaku izjasne građani na obavezujućem referendumu u Beogradu“, navodi se u njihovom saopštenju.

Podseća se i da je Ustavom Republike Srbije (član 2.) predviđeno da suverenost potiče od građana koji je, pored ostalog, vrše referendumom, kao i da nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može
prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

„Navedeni referendum moguće je organizovati nakon okončanja pandemije virusa i nakon što bi se okončala javna rasprava na kojoj bi stručnjaci građanima mogli da iznesu stručne nalaze“, navode iz Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Pozivaju i na potpisvanje peticije koju su pokrenuli Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista Odrbanimo reke Stare planine i Savo Manojlović predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare