Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predstavnici udruženja "Bitka za Košutnjak" okupili su se oko 9 sati ispred Sava centra u iščekivanju sednice Skupštine grada Beograda. Zasedanje je zakazano za danas u 10 časova, nakon što je 15. decembra, uprkos protestu građana, održana "tajna javna rasprava” o Nacrtu plana detaljne regulacije Makiškog polja.

Udruženje građana „Bitka za Košutnjak“ prijavila je za danas u 9 sati protesni skup ispred Sava centra, sat vremena pre početka sednice Skupštine grada Beograda na kojoj bi trebalo da bude usvojen Plan detaljne regulacije dela Makiškog polja. Očekuje se prisustvo velikog broja građana koji zahtevaju da sednica bude odložena ili da na njoj ne bude razmatrana gradnja na Makiškom polju.

Podrška je stigla i iz Novog Sada.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Okupljeni su tom prilikom izrazili protest zbog toga što se rasprava o tako važnom pitanju – gradnji u blizini najvažnijeg izvorišta podzemnih voda za snabdevanje Beograda – raspravlja u toku epidemije koronavirsa, zbog čega nije bilo omogućeno svim zainteresovanim stranama da prisustvuju.

Usvajanje plana detaljne regulacije Makiškog polja trebalo bi da omogući da se na tom području izgradi 4,5 miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, podzemna železnica sa stanicama i depoom za metro.

Juče je devet univerzitetskih profesora, članova Sekcije za hemiju životne sredine Srpskog hemijskog društva, uputilo zvaničan zahtev odbornicima Skupštine Beograda da odlože usvajanje pomenutog plana dok o tom pitanju ne pribave mišljenja relevantnih naučnih institucija u Srbiji.

„Smatramo da je ovo pitanje jedno od najvažnijih pitanja budućnosti života u gradu Beogradu i da rizik po sistem vodosnabdevanja zahteva detaljnu analizu vodećih naučno-istraživačkih institucija u ovoj oblasti u Srbiji“, navedeno je u pismu profesora Univerziteta u Beogradu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Udruženje građana „Bitka za Košutnjak“ predalo je juče Skupštini grada Beograda dva zvanična zahteva – jedan za prekid današnje sednice, i drugi za izmenu dnevnog reda.

Iako nemamo odboronika u Skupštini, skupili smo 500 potpisa građana i predali zahteve, Oni po zakonu moraju pre početka sednice o tome da se izjasne, ne mogu da ignorišu. Bio bi skandal da se ne izjasne”, kaže za Nova.rs Dejan Jovanović iz inicijative „Bitka za Košutnjak“ i dodaje:

„Ukoliko budu ignorisali sve što smo u skladu sa zakonom podneli i počnu sa sednicom, planiramo da uđemo unutra“.

Povodom ocena da će Beograd ostati bez vode ako se usvoji Plan detaljne regulacije za deo Makiškog polja,  Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“ saopštilo je prekjuče da je u toj zoni zaštite uvek bila predviđena gradnja, uz poštovanje strogih mera zaštite, a navode da će u Beogradu biti ugroženo vodosnabdevanje ocenilo kao „običnu laž“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar