Foto: Predrag Petrović

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava oružja Dragan Ilić, koji je juče potpisao Otvoreno pismo Vladi Srbije, Ministarstvu odbrane i menadžmentu fabrike, a u kojem je zatražena smena predsednika Nadzornog odbora, danas je saslušan u policiji, po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podneo Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora (NO) fabrike.

Sindikat se tim povodom oglasio novim saopštenjem, u kome navodi da se ovom krivičnom prijavom nastavlja progon sindikalnih lidera. Sa druge strane, predsednik Nadzornog odbora, za Nova.rs kaže, da je u tom pismu izneta „gomila neistina“ i da ono predstavlja napad na državu i sistem.

Tenzije na relaciji između Samostalnog sindikata i predsednika Nadzornog odbora u kragujevačkoj fabrici „Zastava oružje“ ne prestaju.

Dok Sindikat sa jedne strane ukazuje na finansijke gubitke fabrike i za to direktno proziva predsednika Nadzornog odbora, sa druge strane predsednik NO Ivica Marjanović, smatra da sindikat neosnovano i bez dokaza narušava integritet cele fabrike.

Nastavlja se progon

U Saopštenju Samostalnog sindikata koje je danas dostavljeno našoj redakciji, navodi se da je predsednik NO podneo još jednu krivičnu prijavu protiv predstavnika sindikata, zbog Otvorenog pisma upućenog nadležnim državnim organima i da je time nastavljen progon sindikalnih lidera. U saopštenju se, između ostalog, navodi da predsednik NO optužuje sindikat da vodi „fašističku propagandu“.

„To je nešto najmonstruoznije što se moglo čuti od predsednika Nadzornog odbora, koji je oficir vojske Republike Srbije i vladin činovnik, a na račun Sindikata Zastava oružja, koji uživa ugled u domaćim i svetskim okvirima. Sindikat ‘Zastava oružje’ svoju višedecenijsku borbu vodio je kako bi se afirmisala vladavina prava, civilno društvo i ojačale demokratske institucije države Srbije.

Zbog sve veće brutalnosti koja se sprovodi, a koju prati gomila laži, izmišljotina i paranoičnih pretpostavki od predsednika Nadzornog odbora i njegovog sindikata, zatražićemo pomoć i uputiti apel međunarodnim sindikalnim organizacijama, međunarodnoj javnosti, kao i sindikatima u zemlji u cilju zaštite radnika fabrike“Zastava oružje“ i tekovina koje je Sindikat stvarao protekle tri decenije“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Nadzornog odbora Ivica Marjanović, za naš portal je potvrdio da je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Samostalnog sindikata, navodeći da je u javnost izneo neistine i laži koje ugrožavaju njegovu bezbednost. On je dodao da je sindikat u Otvorenom pismu zatražio „njegovu odmazdu“, te da je to ujedno i napad na državu.

„Mene je na funkciju predsednika Nadzornog odbora postavila Vlada Republike Srbije, tako da pretnje upućene meni lično, samim tim predstavljaju pretnje državi i sistemu.  Ovo nije prvi put da Samostalni sindikat preti  instituciji Nadzornog odbora, Pre 15 dana upućene su mi pretnje putem  SMS poruka, koje sam takođe prijavio policiji. Tada sam bio zabrinut da može nešto da mi se desi  i evo desilo se, sada je Sindikat zatražio moju odmazdu“,  rekao je za Nova. rs pukovnik Ivica Marjanović.

On je podsetio da je sa predsednikom Samostalnog sindikata Draganom Ilićem u sudskom sporu koji se vodi po prijavi koju je podneo protiv njega za fizički napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, tokom štrajka oružara 2018. godine.

Foto: Predrag Petrović

Podsećamo, Samostalni sindikat je u Otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije 30. septembra, naveo da se predsednik  NO bavi sindikalnim aktivnostima u kojima  raznim pritiscima i  pretnjama primorava članove da se iščlane iz tog sindikata i pristupe sindikalnoj organizaciji koja je pod njegovom ingerencijom, dok sa druge strane fabrika „tone pod teretom finansijskih gubitaka“.

Sindikat je naveo i da, dok predsednik  Nadzorno odbora „razbija radničko jedinstvo“, fabrika beleži gubitak od 40 miliona evra koji je  nastao za vreme njegovog mandata od 2017. godine i da je ukupna zaduženost fabrike dostigla 17 milijardi dinara, što je za 2,5 milijarde  više od ukupne vrednosti fabrike.

Predsednik Nadzornog odbora Ivica Marjanović je za naš portal naveo, da Samostalni sindikat iznosi neosnovane tvrdnje i da nema nikakve dokaze za finansijke gubitke koje iznosi u javnost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar