Foto:Predrag Petrović

Prošle nedelje u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" održani su interni izbori za predstavnika zastupnika društvenog kapitala u Skupštini akcionara iz redova zaposlenih. Ove izbore, prema tvrdnjama predsednika Samostalnog sindikata obeležile su pretnje, pritisci i ucene, koje već duži period nad radnicima sprovodi predsednik Nadzornog odbora (NO) pukovnik Ivica Marjanović. Dok Sindikat tvrdi da se na ovaj način u fabrici guše radničke i sindikalne slobode, predsednik NO odbacuje sve navode.

U petak 11. septembra u „Zastava oružju“ održani su izbori na kojima su zaposleni birali svog predstavnika zastupnika društvenog kapitala u Skupštini akcionara. U ovoj fabrici reprezentativnost imaju četiri sindikata (Samostalni, ASNS, Industrijski i UGS Nezavisnost), a većina od oko 2.500 radnika poverenje je dala Draganu Iliću predsedniku najbrojnijeg Samostalnog sindikata koji ima oko 1.700 članova.

Ilić, kome je ovo drugi mandat u Skupštini akcionara, za Nova.rs, navodi da su pred izbore radnici trpeli brojne ucene i pretnje, iza kojih, kako tvrdi stoji predsednik Nadzornog odbora pukovnik Ivica Marjanović.

Prema Ilićevim rečima, od radnika se raznim pretnjama i ucenama zahtevalo da se iščlane iz sindikata i pristupe onima koji su pod kontrolom Nadzornog odbora.

Foto:Predrag Petrović

„Nama se javlja veliki broj zaposlenih koji traže sindikalnu zaštitu, jer se uznemiravaju telefonskim pozivima i noću i danju, tako da je to pritisak na zaposlene. Mi nemamo problem da se radnici izjasne u kom sindikatu žele da budu, ali taj pritisak koji trpe je neprimeren“, kaže Ilić.

On dodaje da se na taj način guše sindikalne slobode koje su zagarantovane zakonom i iznosi sumnju u rad ostalih sindikalnih organizacija koje postoje u „Zastava oružju“, navodeći da im je reprezentativnost dao pukovnik Marjanović, pa samim tim, kako kaže, ima i kontrolu nad njihovim radom.

Ilić kao dugogodišnji sindikalni aktivista i predstavnik društvenog kapitala u Skupštini akcionara, navodi za Nova.rs da „Zastava oružje“ beleži velike gubitke otkako je Marjanović predsednik NO i da taj gubitak samo u periodu od 2017. do kraja 2019. iznosi oko 40 miliona evra. Objašnjava da zaposleni jedino kroz Skupštinu akcionara mogu da utiču na odgovorniji pristup upravljanja fabrikom i podizanje vrednosti preduzeća, kao i na kontrolu rada Nadzornog odbora, koji se prema njegovim rečima „stavio i u ulogu direktora i u ulogu Nadzornog odbora“.

„Nadzorni odbor je stalno prisutan u fabrici i to konstantno prisustvo je potpuno demontiralo fabrički sistem. U toku je kadrovska vrteška koja se ogleda u stalnoj smeni direktora i nižih rukovodilaca što u fabrici stvara konfuznu atmosferu. Predsednik NO koji je delegiran od Ministarstva odbrane vodi neprimerenu poslovnu politiku, a progonom članova sindikata tendenciozno radi na urušavanju fabričkog sindikata, kako bi mogli da donose odluke koje neće biti u interesu zaposlenih’“, ocenjuje Ilić.

On kaže da je na brojne nepravilnosti u radu Nadzornog odbora i enormna dugovanja više puta ukazivao Vladi Srbije, Ministarstvu odbrane, ministru i pomoćnicima, ali da je njihov stav da „fabrika dobro posluje“.

„Ne razumem kako Ministarstvo odbrane može da oceni da je poslovanje fabrike dobro, kada naši dugovi iznose 17 milijardi dinara, a samo za prethodne tri godine napravljen je gubitak od oko 40 miliona evra“, podsetio je Ilić uz ocenu da fabrika u ovom trenutku ima ugovore u visokim iznosima, ali da rezultati nisu vidljivi shodno uposlenosti i potražnji oružja na ino tržištu.

Foto:Predrag Petrović

Najveći deo dugovanja kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ odnosi se na poreski dug koji datira još iz prošle decenije i koji je zbog nagomilanih kamata, tokom prethodnih godina narastao na 17 milijardi dinara. Država kao većinski vlasnik fabrike oružja, odavno najavljuje konverziju duga u državni kapital, ali prema tvrdnjama predsednika Samostalnog sindikata, do najavljene konverzije još nije došlo.

U strukturi vlasništva „Zastava oružje“ društveni kapital je zastupljen sa 24,58 procenata, Fond za razvoj ima udeo od 37,40 odsto, a Republika Srbija je vlasnik 36,13 odsto kapitala. Jugobanka AD u stečaju ima učešće od oko jedan odsto, a grad Kragujevac 0,57 odsto.

Skupština akcionarskog društva ima ukupno pet članova, a Dragan Ilić je izabran za predstavnika društvenog kapitala.

Marjanović: Sindikati imaju svu slobodu, idu bolji dani za fabriku

Na optužbe predsednika Samostalnog sindikata Dragana Ilića da Nadzorni odbor ucenjuje zaposlene i primorava ih da se iščlane iz sindikata, predsednik tog Odbora pukovnik Ivica Marjanović, za naš portal kaže da su to neistine i da se oni ne bave sindikalnim delovanjem.

Objašnjava da je nadležnost Nadzornog odbora isključivo usmerena na zakonitosti u radu izvršnog menadžmenta i da je svim fabričkim sindikatima omogućeno da svoje zahteve i primedne upute elektronskim putem i tako zakažu sastanak sa NO.

Marjanović je demantovao i navode o enormnom dugovanju „Zastava oružja“, dodajući da sindikati iznose neutemeljene činjenice i da bilansi uspeha preduzeća jasno govore o poslovanju. On je najavio da će vrlo brzo biti urađena konverzija zaostalih dugovanja i da „slede bolji dani za kragujevačke oružare“.

„Fabrika je likvidna i nemamo nikakvih problema u poslovanju. Ugovori koje smo potpisali obećavaju budućnost i zapošljavanje novih kadrova i mladih ljudi. Slede bolji dani za fabriku, a ’Zastava oružje’ definitivno staje na zdrave noge“, rekao je Marjanović.

Reagujući na optužbe sindikalca Dragana Ilića da se kao predsednik Nadzornog odbora „nedomaćinski ponaša“, on je podsetio da je najveći deo duga, koji čeka konverziju u državni kapital, nepravljen do 2012. godine, kada je u upravnim izvršnim strukturama „Zastava oružja“, bio upravo Ilić.

Ilić i Marjanović u sudskom sporu

Dragan Ilić je kao dugogodišnjii sindikalni aktivista predvodio štrajk kragujevačkih oružara 2018. godine, kada su se radnici pobunili protiv moguće privatizacije fabrike posle usvajanja Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Ilić za Nova.rs kaže da je od tada „meta“ predsednika Nadzornog odbora i da mu je 2019. uručen otkaz zbog toga što nije čekirao svoj ulazak u fabriku. Otkaz je posle brojnih reakcija sindikata iz zemlje i inostranstva povučen, ali njegov „progon“ kako kaže nije prestao.

Predsednik Nadzornog odbora protiv Ilića je podneo više krivičnih prijava, a pred Osnovnim sudom u Kragujevcu u toku je suđenje po prijavi za napad na službeno lice koju je podiglo Osnovno javno tužilaštvo. Ilić se tereti da je tokom štrajka 2018. godine fizički nasrnuo na Ivicu Marjanovića u službenim prostorijama, ali je Ilić te navode u dosadašnjjem postupku negirao. Novo ročište u Osnovnom sudu u Kragujevcu zakazano je za 22. septembar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar