Ratko Dmitrović Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Inicijativa Mame su zakon zatražila je od ministra za brigu o porodici i demografiju Ratka Dmitrovića da pronađe način da se obeštete porodice dece sa invaliditetom u kojima roditelji nisu podnosili zahtev za tuđu negu i pomoć jer ih je Zakon primorao da biraju između prava koje im pripada iz ugovora o radu-prava na naknadu zarade i prava koje pripada njihovom detetu-prava na pomoć i negu drugog lica, odnosno na tuđu negu i pomoć.

Porodice su u većini slučajeva izabrale pravo na naknadu zarade, jer je novčani iznos tog prava uglavnom bio veći.

„Podsećamo Vas da smo se obratile Ustavnom sudu i da je isti ocenio neustavnom odredbu koja je roditelje dece sa invaliditetom uslovljavala da biraju između dva prava. Ovi roditelji posle 1. jula 2018. godine nisu zahtev za TNP ni mogli da podnesu, tj. obrazac na kojem se zahtev podnosi nije ni postojao, tako da nisu mogli, kao drugi, a koji su to pravo ostvarivali pre tog datuma, da imaju odbijajuće rešenje“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Nepravedno je i nekorektno je da, kako navode, roditelji koji su jedino poštovali odredbe lošeg Zakona budu onemogućeni da podnesu zahtev i da sada nemaju pravo na obeštećenje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mi smo Vas u našim ranijim obraćanjima upozoravali na ovu činjenicu i predlagali da dozvolite da svi oštećeni roditelji mogu da podnesu zahtev ukoliko poseduju medicinsku dokumentaciju za svoje dete, a kojim bi mogli da dokažu postojanje invaliditeta iz ranijeg perioda. Pored navedenog, predlažemo da se pronađe način da se obeštete i one porodice koje su izabrale pravo koje ima njihovo bolesno dete-pravno na tuđu negu i pomoć i zbog čega su roditelji najčešće davali otkaze na poslovima na kojima su radili, jer im je naknada za TNP u tom trenutku bila veća od naknade njihove zarade“, dodaje se.

Iz Inicijative još dodaju da smatraju da je dužnost Dmitrovića kao nadležnog ministra da pronađe model po kojem će da se obeštete sve porodice čiji su članovi deca sa invaliditetom mlađa od pet godina, a na kojima su primenjivane neustavne odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Iz Inicijative podsećaju i roditelje dece sa invaliditetom da je rok za podnošenje zahteva za obeštećenje na osnovu odluke Ustavnog suda u nadležnim centrima za socijalni rad 28. novembar 2021. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar