Mali maturanti danas su tačno u devet časova počeli sa polaganjem jednog dela završnog ispita, a prvi od njih bio je test iz maternjeg jezika. Ekipa portala Nova.rs sačekala je svršene osmake ispred jedne beogradske škole, a kako su nam rekli, test iz srpskog jezika bio je znatno lakši nego prošle godine. Ipak, poslednji zadatak pod brojem 20 o manastiru Gračanica, zadao je muke mnogima od njih.

Mali maturanti koje smo zatekli ispred jedne beogradske škole na Novom Beogradu, rekli su u glas našem reporteru da je test iz srpskog bio „previše lak“ – mnogo lakši nego prošle godine, kao i da su zadaci mnogo jednostavniji nego što su u Zbirki zadataka iz koje su se spremali.

Ipak, zadatak o Gračanici koji je bio poslednji na današnjem testu, namučio je mnoge maturante.

„Test je bio fantastičan, ponosna sam kako sam ga uradila, a i nisam se nešto preterano spremala. Svakako je jednostavniji i lakši nego što je bio prošle godine. Zadatak o Gračanici je bio baš bezveze jer je ponuđen odlomak, a trebalo je da od ponuđenih šest odgovora, izaberemo onaj pravi. Naravno, lupila sam nešto jer zaista nisam znala o čemu se radi“, rekla je Dunja, buduća gimnazijalka, kako kaže.

PROČITAJTE JOŠ:

Njenom drugu Mijatu nisu se dopala dva zadatka o glagolskim oblicima. Kaže da ih baš i ne voli, pa ih nije puno učio.

„Baš sam se nadao da neće biti glagolski oblici, kad ono čak dva zadatka. Inače je test bio okej. Bilo je dva zadatka iz pravopisa, trebalo je da se odredi rečica ‘li’ odnosno u kojoj rečenici se piše sastavljeno, a u kojoj odvojeno. Videćemo, između ostalo, ali mislim da nisam loš“, navodi Mijat koji planira da upiše Građevinsku školu.

I drugi đaci koji su izašli iz škole nakon što su uradili test iz srpskog jezika, iako vreme još uvek nije isteklo (od 9 do 11 časova), kazali su da je samo poslednji zadatak, odnosno Gračanica zadavao muka.

„Bezveze smo izgubili bodove na tom zadatku. A sećam se da je i prošle godine isti zadatak broj 20 bio najteži, tako mi je drug rekao. I svi su izgrešili na tom zadatku. Tako ćemo i mi sada, sigurno“, kaže za naš portal Milica.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Podsetimo, đaci testove popunjavaju plavom hemijskom olovkom. Tokom rada mogu da koriste grafitnu olovku i gumicu, ali na kraju kompletan test mora biti urađen hemijskom olovkom. Odgovor koji je napisan samo grafitnom, crnom hemijskom ili „piši-briši“ olovkom neće biti priznat.

U zadacima gde se od učenika očekuje da nešto dopiše, uvek se koriste puni nazivi, skraćenice nisu dozvoljene (imenica, a ne im., ili lokativ, a ne lok.). Test se popunjava ćirilicom, odgovori treba da budu razumljivi, ali i gramatički i pravopisno ispravni.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije dozvoljeno da đaci koriste mobilne telefone, kalkulatore, pametne satove… Sve to u obavezi su da ostave u rancu isred učionice.

Sutra 19. juna mali maturanti polažu test iz matematike.

Kalendar male mature

18. jun: završni ispit – test iz srpskog jezika

19. jun: završni ispit – test iz matematike

20. jun: završni ispit – test iz izbornog predmeta

22. jun: preliminarni rezultati male mature

22. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate

25. jun: konačni rezultati male mature

26-27. jun: popunjavanje lista želja za upis

29. jun: objavljivanje konačne liste želja

2. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama

2. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug.

BONUS VIDEO: Prijemni za umetničke škole

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare