Foto: Instagram/zalaninuzivotnubitku

Akcija za pomoć maloj Lani Jovanović, devojčici koja boluje od spinalne mišićne atrofije, uskoro će dobiti svoj srećan epilog. Na zvaničnoj instagram stranici "Za Laninu životnu bitku" objavljeno je da je za Lanu prikupljeno 2.130.000 dolara, te da nedostaje još 270.000 kako bi se kupio najskuplji lek na svetu, Zolgensma, čija je cena 2,1 milion dolara.

Saopšteno je da je ovo trenutni presek stanja, kada se izračuna novac u fondaciji, „GoFundMe“ i pozivi iz Bosne i Hercegovine.

Podsećamo, desetomesečna Lana Jovanović boluje od najtežeg oblika spinalne mišićne atrofije tipa 1, retke, progresivne i smrtonosno neuro-mišićne bolesti, koja dovodi do gubitka osnovnih životnih funkcija. Lana je među 34 pacijenta u Srbiji, koji primaju lek spinrazu, terapiju dostupnu o trošku države od 2018.

„Lani nije bolje. Pluća su sve gora, a Lana nema snage zbog svoje bolesti da iskašlje taj sekret iz pluća. Plašim se šta će biti jer nije dobro, svaki dan je sve gore. Svaki dan sve više inhalacija, antibiotika, sve više kablova na njoj. Gajim nadu i molim se Bogu da izađemo iz bolnice bez aparata ali mi se sve manje čini da će tako biti. Nema goreg od toga kad gledate dete kako bolesno leži sa svim tim cevčicama, kiseonikom, infuzijom a vi ne možete ništa“, nedavno je napisala njena majka.

Foto: privatna arhiva

Brojni građani su se uključili u akciju prikapljanja pomoći maloj Lani, pa su tako Beograđani na Zemunskom keju organizovali bazar, na kojem su prodavali razne proizvode, a sav prihod išao je za Lanu.

U Novom Sadu, mališani su prodavali limunadu, organizovani su humanitarni bazari, a dva stanovnika grada iz Vojvodine, dizajnirali su nalepnice za kola – stikere, koje su prodavali i tako direktno pomagali Lani.

Kako možete pomoći

Novčana sredstva za Lanu Jovanović prikuplja humanitarna fondacija “Budi human”. Lani možete pomoći na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare