Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevački ugostitelji zadali su lekciju beogradskim kolegama. Vlasnici kafića su se ujedinili i pozvali građane da svojoj sugrađanki Minji čestitaju rođendan tako što će kafu platiti humanitarnom SMS porukom. Ta kafa za Minju može da znači žvot, pošto boluje od spinalne mišićne atrofije - teške i neretko smrtonosne bolesti koja otežava disanje i ostavlja u invalidskim kolicima.

Ipak, postoji nada, ali ona košta 2,4 miliona dolara, to je cena najskupljeg leka na svetu, Zolgensma, koji Minji može da znači prvi korak i lakši udisaj.

„Put je težak, ali ne i nemoguć“, poručuju ugostitelji iz srca Šumadije.

“Ovoj devojčici za rođendan nisu potrebne igračke i druge stvari kojima se raduju zdrava deca, potrebni smo joj svi mi, da njoj i njenim roditeljima damo šansu da ode na lečenje i počne da se razvija kao druga deca”, kaže jedan ugostitelj. U akciju prikupljanja novca za Minju Matić uključili su su se brojni Krgaujevčani, koji organizuju humanitarne bazare, licitacije, koncerte, turnire, pojedinačne akcije, a novac se prikuplja i preko donatorskih kutija koje su postavljene u mnogim lokalima i institucijama.

Kragujevčani su uprli sve snage da pomognu svojoj maloj sugrađanki, vremena nema mnogo, jer je reč o progresivnoj bolesti koja napreduje. Lek je moguće primiti najkasnije do druge godine života, ali je efikasnost terapije veća ukoliko se on primi čim pre.

Foto: Privatna arhiva

Da bi Minja dobila šansu, potrebna je još jača podrška. Beograd ima priliku da pokaže da je prava prestonica i da pođe upravo ovim putem. Kada bi se udružili svi beogradski kafići, a ne zna im se broj, sredstva na računu za Minjino lečenje bi brzo narasla i njeno lečenje u Americi bi moglo brzo da počne.

Kafenisanje je jedan od omiljenih „sportova“ Beograđana, a ovako bi dobio važniju i veću svrhu. Beogradska solidarnost mogla bi da se iskaže i humanitarnim bazarima. Donatorske kutije u koje bi svako stavio koliko god može mogle bi da nađu svoje mesto i u prodavnicama, lokalima i različitim ustanovama. Beograd bi mogao i trebalo da nastavi i dokrajči to što je Kragujevac počeo.

Srbija je već jednom pokazala da može, pa je za četiri meseca sakupila 2,4 miliona dolara za mlu Sofiju Markuljević koja ima istu dijagnozu kao i Minja. Sofija je sada u Americi gde je primila gensku terapiju i dobro se oporavlja. Hajde da i Minji poželimo srećan put i siguran korak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare