Foto: N1

Iako je osnovno obrazovanje po zakonu obavezno i, zvanično, besplatno, roditelji će za komplete knjiga neophodnih za nastavu morati da izdvoje između 6.400 i 17.200 dinara.

Teško se mogu naći dve osnovne škole u Srbiji koje imaju iste spiskove udžbenika makar za jedan, a kamoli za sve razrede, jer predmetni nastavnici i učitelji sami biraju, odlučujući se, na primer, za jedan od 15 odobrenih bukvara. S obzirom na to da nisu sve škole još uvek objavile koje knjige će učenici koristiti u narednoj školskoj godini, napravili smo analizu cena koje su za tekuću godinu predvidele OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čokota kod Niša, OŠ „Branko Radičević“ iz Beograda i OŠ „Dositej Obradović“ iz Novog Sada.

Za prvi razred četvrtina minimalca

Zbirne cene kompleta pokazuju da će pred polazak deteta u prvi razred roditelji morati da izdvoje najmanje četvrtinu minimalca – po spisku škole u Beogradu oko 6.900 dinara, škole iz Čokota 7.650 dinara, a po spisku za školu iz Novog Sada čak 7.900. Ova suma se neznatno razlikuje za naredna tri razreda i u proseku iznosi oko 7.900 dinara.

Najjeftiniji komplet udžbenika za osnovce nalazi se na spisku OŠ „Branko Radičević“ za treći razred i košta 6.370 dinara, dok su kompleti po izboru druge dve škole za isti razred 7.980 i 8.240 dinara. Na razliku u ceni delom utiče to što je u ovoj beogradskoj školi izbor sveden na izdanja „Eduke“, ali i to što ne sadrži udžbenik za engleski jezik, za koji je neophodno izdvojiti najmanje 700 dinara. Škola u Čokotu je birala „Novi logos“, dok su Novosađani napravili kombinaciju udžbenika „Novog logosa“, „Eduke“ i „Kreativnog centra“.

Foto: Nova.rs

Kada su u pitanju niži razredi, najveću cenu ima komplet za drugi razred OŠ „Desanka Maksimović“ od 8.760 dinara, koji sadrži tri izdanja za srpski jezik (čitanka, radna sveska, gramatika), udžbenik namenjen savladavanju latinice, komplet iz matematike i „Sveta oko nas“, udžbenike iz muzičke i likovne kulture i engleskog jezika. Da nemaju svi izdavači iste cene, vidi se na primeru baš ovog razreda, jer isti komplet za OŠ „Branko Radičević“, baziran na „Edukinim“ izdanjima, košta 900 dinara manje.

Izborni predmeti prave dodatni namet

Kompleti za četvrti razred koštaju nešto više od 8.000 dinara, s tim što se u njima ne nalaze udžbenici za izborne predmete kao što su „Narodna tradicija“, „Od igre do računara“ i „Čuvari prirode“, za koje treba izdvojiti oko 500 dinara za svaki.

Povezane vesti:

Drastičan udar na budžet roditelja nastaje sa prelaskom u više razrede, kada učenici dobijaju mnoštvo novih predmeta za koje su im neophodni udžbenici, radne sveske, ali i dodatni materijali, poput onih za predmet „Tehnika i tehnologija“ koji u osmom razredu koštaju i po 1.200 dinara.

Osim „Novog logosa“, „Kleta“ i „Eduke“, koji su najzastupljeniji u nižim razredima, predmetni nastavnici biraju izdanja koja nude „Vulkan“, „Freska“, „Zavod za udžbenike“, BIGZ, „Gerundijum“, ali i izdavači koji su specijalizovani samo za pojedine predmete kao što je „M&G dakta“, čiji je fokus na tehničkom i informatičkom obrazovanju, i „Saznanje“, koje u ponudi ima samo udžbenike za fiziku.

Prosečna cena kompleta za više razrede, kod škola koje smo upoređivali, iznosi oko 15.800 dinara. Najnižu cenu, od 13.960 dinara, ima komplet za peti razred OŠ „Dositej Obradović“ iz Novog Sada, zahvaljući tome što ne uključuje atlase za istoriju i geografiju koji zajedno koštaju oko 2.300 dinara. Najveću cenu od 17.240 dinara ima komplet za osmi razred po izboru škole „Desanka Maksimović“, dok se na primeru OŠ „Dositej Obradović“ vidi da se nastava za taj razred može pratiti i ako se izdvoji 1.000 dinara manje. Ovaj spisak, međutim, nije konačan, jer roditelji osmaka najčešće moraju da potroše dodatna sredstva na pripremne materijale za polaganje male mature.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare