Branko Ružić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je večeras da je Predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima kojim treba da se realizuje inicijativa o identiteskim udžbenicima spreman, navodeći da su ostala "fina nijansiranja" i konsultacije sa izdavačima na tržištu.

“Mislim da ćemo brzo izaći sa tim predlogom izmena i dopuna zakona”, rekao je Ružić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe SPS Ðorđa Milićevića.

Milićević je pitao kada se može očekivati početak realizacije inicijative o jedinstvenim identiteskim udžbenicima, kako u pogledu najavljenih izmena zakona, tako i u pogledu pisanja i štampanja udžbenika, te da li su započete aktivnosti Ministarstva i kada se očekuju prvi udžbenici.

Ružić je ocenio da je to dobra ideja o kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vucicć, ističući da je formirana Radna grupa i da su praktično pripremljene izmene i dopune Zakona o udžbenicima, koje bi to pitanje tretirale na način da se srpski jezik i knježievnost, istorija i geografija štampaju od strane javnog izdavača, ne oglušujući se o dosadašnji zakonodavni okrvir koji definiše liberalizaciju tržišta udžbenika.

“Mislim da je to ne samo identitesko, već pitanje od nacionalnog interesa”, rekao je Ružić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar