Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Devet godina vlasti Srpske napredne stranke razorilo je populaciju mladih u Srbiji. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, do 2012. je broj mladih između 19 i 29 godina bio veći od jednog miliona, dok je u prošloj godini broj mladih u tom uzrastu pao na ispod 860 hiljada, navodi Demokratska omladina u saopštenju za medije.

Njihovo saopštenje koje je dobila redakcija Nova.rs, prenosimo u celosti.

PROČITAJTE JOŠ

U toku je potpuna depopulacija mladih u Srbiji, jer je za manje od jedne decenije, Srbija ostala bez 150 hiljada mladih, što je približno jednako broju stanovnika grada Kragujevca. Demokratska omladina upozorava da ovakav trend vodi ka nestanku našeg naroda na ovim prostorima, a za to je najveći krivac ova vlast koja sistematski podstiče mlade da napuste Srbiju.

„Nije samo loša ekonomska situacija razlog zašto je sve manje mladih u Srbiji. Ovo nije ni primarni razlog zašto veliki broj mladih nakon završenog školovanja, a neretko čak i tokom studija, napušta Srbiju. Za nas mlade su glavni problemi: manjak pravne sigurnosti, atak na ljudska prava i slobode kao i stranačko, a ne zapošljavanje po obrazovanju i stručnosti. Napokon, sve manje mladih veruje u mogućnost da će ubrzo doći do suštinskih promena u Srbiji i da ćemo živeti kao što živi i sav normalan svet u Evropskoj uniji“, stav je Ivana Vukovića, člana Demokratske omladine.

„Najnovija istraživanja govore o tome da sve veći broj mladih, više od trećine, želi što pre da napusti Srbiju, što je poražavajući podatak. Moramo da vratimo veru i nadu mladima, da su promene moguće, da se vredi boriti za našu domovinu. Ako to ne postignemo, ova naša zemlja će ostati pusta. A Demokratska omladina ća, do kraja, istrajati u nameri da takav scenario spreči“, zaključuje Vuković.

Komentari

Svi komentari (8)