Foto:Privatna arhiva

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da će za desetak dana biti objavljena konačna lista konkursa o uklanjanju divljih deponija u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje novinara u Novoj Varoši o uklanjaju divljih deponija, Vujović je istakla da je pred Ministarstvom mnogo projekata o uklanjanju divljih deponija posebno jer je pre desetak dana završen konkurs.

„Trenutno komisija pregleda svu dokumentaciju. Ono što su bili glavni uslovi jesu inspekcijska rešenja, odnosno svaki inspektor, iz svake opštine izađe i popiše kapacitete tih deponija, kao i uslov da postoji u blizini deponija koja ima prostor da primi taj otpad sa divljih deponija“, rekla je Vujović.

Podsetila je i da je završen konkurs za sanaciju zemljišta i rekultivaciju, erozivnog zemljišta, prostora na kojima se nalaze klizišta.

Vujović je istakla da je upravo Nova Varoš osvojila jedan takav projekat, a to je sanacija zemljišta i rekultivacija na teritoriji Zlatara veličine tri i po hektara.

Na tom prostoru će, kaže, biti napravljen eko park.

Naglasila je da je važno da, kada se ukloni neka divlja deponija, inspekcija na lokalu prati da se na toj istoj lokaciji ne napravi nova.

„Nije realno da te deponije čistimo iz meseca u mesec, zato molim i građane da prijave, ali i inspekciju da vrši kontrolu. Isto tako postoji mogućnost da se u Ministarstvu povuku sredstva za kamere i nadzor i nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspeti da sačuvamo sve te lokacije koje budemo očistili“, zaključila je Vujović.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Jadru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare